Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Центр громадського здоров’я отримав премію "Kochon", присвячену боротьбі з туберкульозом
22.09.2023
12:38

Центр громадського здоров’я отримав премію "Kochon", присвячену боротьбі з туберкульозом

У Нью-Йорку відзначили переможців та переможниць щорічної премії "Kochon" 2022-2023, що присуджується медичним працівникам й працівницям за їхню важку працю у боротьбі з туберкульозом.

Нагородження відбулося на засіданні високого рівня з питань туберкульозу в межах 78-ої Генеральної Асамблеї ООН.

Переможців обрала незалежна комісія за зусилля, стійкість і хоробрість у наданні протитуберкульозних послуг людям України під час війни. Ними стали: 

  • Центр громадського здоров’я МОЗ України та завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу ЦГЗ Яна Терлеєва;
  • завідувачка КНП "Чернігівський обласний медичний центр соціально значущих та небезпечних хвороб" ЧОР Жанна Карпенко;
  • КНП "Фтизіопульмонологічний центр ХОР".

Як повідомили у МОЗ, керівництво Центру громадського здоровʼя отримало нагороду за створення системи екстреної допомоги навіть в умовах воєнного часу; Жанна Карпенко опікувалась пацієнтами лікарні навіть після повного її знищення; в. о. директора Херсонського фтизіопульмонологічного медичного центру В’ячеслав Мусат рятував пацієнтів під ворожими обстрілами та в умовах окупації,

"До повномасштабного вторгнення росії Україна  впевнено впроваджувала інноваційні рішення для боротьби з туберкульозом та посідала у цьому напрямку лідируючі позиції серед країн Східної Європи та Центральної Азії. За півтора року повномасштабної війни ми потроїли наші зусилля. Нам вдалося ухвалити новий закон про подолання туберкульозу, першим затвердити новий стандарт медичної допомоги відповідно до рекомендацій ВООЗ, впровадити нові ліки та інноваційні  короткі схеми, зокрема BPaL, перейти на швидку діагностику, впровадити нову електронну систему обліку хворих, налагодити контакт з понад 40 країнами, куди виїхали українці", - заявила під час своєї промови завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу Центру громадського здоров’я Яна Терлеєва. 

Вона наголосила, що українська протитуберкульозна служба сьогодні готова приймати будь-які виклики - вона функціонує й адаптувалась до нових реалій. Також Яна Терлеєва подякувала партнерам - Партнерству Stop TB, ВООЗ, Глобальному фонду, USAID, урядам інших країн, TB People Ukraine та іншим - за віру й підтримку.

Що таке премія "Kochon"?

Нагадаємо, премія "Kochon" щорічно присуджується партнерством "Зупинити туберкульоз" особам й/або організаціям, що зробили значний внесок у боротьбу з туберкульозом. Ця нагорода складається з премії у розмірі 65 000 доларів США.

Нагороду було засновано в 2006 році на честь покійного голови Чонг-Кун Лі (він використовував псевдонім "Кочон”), засновника фармацевтичної корпорації Chong Kun Dang Pharmaceutical Corporation і Kochon Foundation у Кореї, який присвячував свою діяльність покращенню доступу до недорогих антибіотиків та протитуберкульозних препаратів. 

Читайте також:

Національна відповідь на туберкульоз: керівники регіональних фтизіопульмонологічних медцентрів провели робочу зустріч

Як отримати медичну допомогу при туберкульозі під час війни

Статистика ВІЛ і ТБ в Україні: серпень 2023 року

Інші новини