Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Центр громадського здоров’я провів серію тренінгів щодо впровадження системи синдромного епіднагляду в Україні
26.07.2023
09:55

Центр громадського здоров’я провів серію тренінгів щодо впровадження системи синдромного епіднагляду в Україні

Центр громадського здоров‘я за участі Всесвітньої організації охорони здоров’я та підтримки Центрів контролю та профілактики захворювань США (CDC) Департаменту охорони здоров’я та соціального забезпечення США (DHHS)  провів серію тренінгів щодо впровадження системи синдромного епіднагляду в Україні. Тренінги пройшли у межах  реалізації проєкту "Надання  підтримки Центру громадського здоров’я МОЗ України для зміцнення та розбудови спроможності системи охорони здоров’я для здійснення кращого моніторингу, епідеміологічного нагляду, реагування на спалахи захворювання та їхньої профілактики".

Тренінги були проведені у м. Київ для регіональних фахівців Центрів контролю та профілактики хвороб та в пілотних регіонах для фахівців регіонального та районного рівнів - Тернопіль, Хмельницький, Вінниця.

Синдромний епідеміологічний нагляд — метод епідеміологічного нагляду, який базується на даних клінічних спостережень для можливості виявляти спалахи на більш ранній стадії, ніж при використанні лабораторної діагностики. Визначення випадків для синдромного епідеміологічного нагляду базуються на клінічних ознаках без використання конкретних лабораторних критеріїв виявлення етіологічного фактору. 

Система синдромного епідеміологічного нагляду зможе доповнити рутинний епіднагляд, визначаючи синдроми та фіксуючи тенденції в Україні загалом, а також окремо в певних регіонах, що можуть бути пов’язані із захворюваннями, які  вимагають негайного вжиття заходів.

Джерелом даних стане електронна система охорони здоров‘я, що дасть змогу оперативно отримувати інформацію одразу після реєстрації електронного медичного запису. Неперсоніфіковані та агреговані дані будуть  щоденно візуально представлені у вигляді графіків та таблиць та оновлюватись у режимі реального часу.

 

Інші новини