Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Експерти обговорили актуальні питання епіднагляду за грипом та іншими інфекціями
04.04.2023
14:08

Експерти ЦГЗ та Держпродспоживслужби обговорили актуальні питання епіднагляду за грипом та іншими інфекціями

У вівторок, 4 квітня, у Києві відбулась дискусія щодо питань епіднагляду за грипом та іншими інфекціями. Участь у дискусії взяли експерти Центру громадського здоров’я, Міністерства охорони здоровʼя України, Держпродспоживслужби, Всесвітньої організації охорони здоровʼя та CDC (Центри контролю та профілактики захворювань США). 

Учасники обговорили міжнародні підходи до епіднагляду за пташиним грипом, взаємодію з ветеринарним сектором та останні оновлення. Окрему увагу приділили темам взаємодії між Держпродспоживслужбою та ЦГЗ. 

У ході дискусії експерти ВООЗ наголосили на необхідності застосування підходу OneHealth “Єдине здоров’я” з метою покращення спільного епіднагляду, оскільки зоонозні захворювання — загроза для санітарно-епідемічного благополуччя. Так, за даними ВООЗ: 

  • щонайменше 70% нових інфекцій захворювань людини (зокрема Ебола, ВІЛ, грип) мають тваринне походження;
  • 60% інфекційних захворювань людини, що існують, є зоонозними;
  • щороку з’являється 5 нових захворювань людини. Три з них — тваринного походження;
  • 80% збудників, що можуть бути використані для цілей біотероризму, є зоонозними патогенами.

На необхідності тісної міжсекторної співпраці щодо здоров’я людей, тварин та благополуччя навколишнього середовища задля запобігання та контролю зоонозних захворювань наголосила у ході виступу і представниця CDC. 

Окрему увагу на зустрічі приділили темам руху інформації щодо зоонозних інфекцій, в тому числі пташиного грипу, системою закладів Держпродспоживслужби, а також руху інформації у мережі громадського здоров’я і огляд мережі дозорного епіднагляду за грипом. 

У результаті обговорення представники ЦГЗ та Держспоживслужби узгодили роботу над проектом щодо впровадження інструментів рутинного та позачергового взаємного інформування про зоонози (грип тощо.), взаємного розслідування спалахів, пов’язаних із суб’єктами господарювання, та своєчасного інформування. 

“Центр громадського здоров’я ініціював таку зустріч, щоби визначити найбільш ефективний формат взаємодії між ЦГЗ і Держспоживслужбою щодо епіднагляду за грипом та іншими інфекціями. Ми послухали міжнародні рекомендації ВООЗ та CDC щодо такої співпраці, ознайомились зі специфікою внутрішніх процесів кожної установи, щоби врахувати це в подальшій роботі. В результаті зустрічі ми фінально узгодили подальші кроки, які допоможуть легалізувати нашу співпрацю та зроблять її максимально ефективною”, — підсумувала зустріч Оксана Кошалко, завідувачка відділу епіднагляду Центру громадського здоров’я

Захід відбувся завдяки підтримці Центрів контролю та профілактики захворювань (CDC) Атланти, США, у рамках проєкту під назвою “Епідеміологічний нагляд та відповідь на загрозу пташиного грипу з боку національних органів охорони здоров’я поза межами США”.


 

Інші новини