Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Експерти підтримали можливість переспрямування частини акцизів з тютюну на фінансування програм громадського здоров’я та контролю над тютюном
09.07.2021
15:49

Експерти підтримали можливість переспрямування частини акцизів з тютюну на фінансування програм громадського здоров’я та контролю над тютюном

8 липня 2021 року фахівці Центру громадського здоров’я організували круглий стіл «Контроль над тютюном в Україні: досягнення та виклики. Впровадження сталих механізмів фінансування програм громадського здоров’я, у тому числі спрямованих на боротьбу з вживанням тютюну».

Під час заходу фахівці Центру презентували Аналітичну записку «Механізми сталого фінансування програм із контролю над тютюном в Україні».

Документ містить короткий огляд проблематики контролю над тютюном в Україні, досвід інших країн, у тому числі країн-членів Європейського Союзу. А також пропонує оптимальні механізми та можливості запровадження однієї із форм цільового податку на тютюнові вироби («earmarking») для забезпечення стійкого фінансування програм із контролю над тютюном, відповідно до РКБТ ВООЗ та національного законодавства.

За результатами зустрічі було підтримано один із трьох, запропонованих експертами, варіантів моделей фінансування — спрямування 1% з існуючих акцизів на тютюн та рідини для електронних сигарет на програми громадського здоров’я.

Також експерти обговорили пропозиції щодо змін до Бюджетного кодексу щодо цільового використання акцизного податку, та узгодили подальші дії щодо доопрацювання пропозицій.

У роботі круглого столу взяли участь фахівці національного рівня, залучені до реалізації Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну в Україні, зокрема, представники Міністерства охорони здоров’я, Міністерства соціальної політики, Міністерства молоді та спорту, Держпродспоживслужби, Державної податкової служби, представники офісів реформ, міжнародних організації, регіональних центрів громадського здоров’я, громадських організацій «Центр громадянського представництва «Життя» та ГО «Центр демократії та верховенства права».

Захід проводився в рамках проєкту «Посилення реалізації Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну» за підтримки Міжнародного Фонду із боротьби з туберкульозом та захворюваннями легень The UNION.

Інші новини