Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
До Всесвітнього дня боротьби із СНІДом сьогодні у Києві на Контрактовій площі відбулася акція «Тест під хмарами».
29.11.2019
16:22

Експрес-тест на ВІЛ можна пройти самостійно

До Всесвітнього дня боротьби із СНІДом сьогодні у Києві на Контрактовій площі відбулася акція «Тест під хмарами». Організатори події закликали усіх охочих пройти анонімне безкоштовне тестування на ВІЛ за допомогою слинних тестів. Кожен, хто тестувався під час акції, отримував безкоштовний квиток на колесо огляду.

Акцію «Тест під хмарами» проводять другий рік поспіль Альянс громадського здоров’я та Центр громадського здоров’я України спільно з партнерськими громадськими організаціями.

«Протягом останніх десяти років завдяки технологіям протестуватися на ВІЛ та отримати результат можна за 15 хвилин, — пояснив Володимир Курпіта, директор Центру громадського здоров’я України. — Не потрібно боятися проходити тестування. Навіть, якщо результат буде позитивним, лікарі знають, як допомогти». 

«Із початку року, у межах програми профілактики ВІЛ-інфекції для груп найвищого ризику, безкоштовно протестовано 407 000 людей. Виявлено 9,3 тис. позитивних результатів. Це 2,3% від усіх протестованих, — розповів Андрій Клепіков, виконавчий директор Альянсу громадського здоров’я. — Програми тестування на ВІЛ стають доступнішими. Для того, щоб протестуватися, не потрібно йти у спеціалізований медичний заклад. Експрес-тест можна пройти самостійно за допомогою слинних тестів. Без жодної краплі крові».

Довідка

Кожен сотий українець у віці від 15 до 49 років інфікований ВІЛ. Станом на 1 жовтня цього року, під медичним наглядом у закладах охорони здоров’я на контрольованій території України перебуває майже 137 000 ВІЛ-позитивних людей. 

Інші новини