Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Гепатити не чекають. Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами
28.07.2021
09:28

Гепатити не чекають. Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами

Не варто відмовлятися від вакцинації від гепатитів для новонароджених.

Не варто чекати слушного моменту, щоб протестуватися на вірусні гепатити.

Не варто переносити на наступний понеділок візит до лікаря у разі позитивного результату тестування.

Не варто відтерміновувати лікування, яке вам призначив сімейний лікар, лікар-інфекціоніст або гастроентеролог.

Адже гепатити не чекають. Саме таке гасло у цьогорічного Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами, яке щороку відзначається 28 липня у всьому світі.

Передусім мета цього дня — підвищення обізнаності про проблему вірусних гепатитів, способи профілактики та лікування, а також зниження рівня стигматизації людей, які живуть з вірусним гепатитом. 

Цьогорічна тема «Гепатити не чекають» нагадує про зусилля, які докладаються урядами, лікарями, громадськими організаціями різних країн для ліквідації вірусних гепатитів як загрози здоров’я населення до 2030 року. Така ціль визначається Глобальною стратегією з елімінації вірусних гепатитів B та C, до якої долучилася і України, ухваливши Державну стратегію протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року.

Завдяки реалізації Державної стратегії до 2030 року:

  • вдасться попередити 90% нових випадків вірусних гепатитів;
  • 90% осіб, які хворіють на ВГ, будуть продіагностовані та знатимуть про свою хворобу;
  • до 90% хворих отримають лікування, яке буде ефективним і призведе до повного одужання (для ВГC) або ефективного контролю хвороби (для ВГB).

Згідно з ВООЗ, щотридцять секунд у світі від захворювання, що пов’язане із вірусними гепатитами, помирає одна людина. Саме тому необхідно діяти вже зараз: пройти тестування та почати лікування у разі позитивного результату.

Гепатит — це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження. Серед вірусних гепатитів найбільш небезпечними є вірусні гепатити В (ВГВ) та С (ВГС), які призводять до 96% всіх смертей, пов’язаних з вірусними гепатитами. Саме тому важливі профілактичні заходи. До них належить і тестування.

Періодичне тестування на вірусні гепатити варто зробити правилом. Передусім варто звертатися до сімейного лікаря, який може провести швидке тестування та у разі позитивного результату направити до вузькопрофільного спеціаліста.

Для захисту від гепатитів важливо дотримуватися такої ж профілактики, як і при інших вірусних захворюваннях: мити руки, вживати в їжу вимиті та/або термічно оброблені продукти, мати індивідуальні засоби особистої гігієни, використовувати бар’єрну контрацепцію тощо. 

Або ж вакцинуватися. До Національного календаря щеплень входить лише вакцинація від вірусного гепатиту В. Це захищає людину і від вірусного гепатиту D, оскільки він розвивається тільки у пацієнтів із вірусним гепатитом В. Вакцини проти гепатиту С не існує.

Лікування вірусних гепатитів визначається Стандартами надання медичної допомоги дорослим та дітям із вірусними гепатитами В та С, які цьогоріч були оновлені. Загалом йдеться про чотири окремих Стандарти:

Завдяки змінам у Стандартах раннє виявлення вірусних гепатитів стає більш можливими. Також спрощується маршрут пацієнта: якщо раніше людина мусила проходити дорогі обстеження, то сьогодні лікар може призначити лікування відразу після підтвердження діагнозу з мінімальним необхідним обсягом додаткових обстежень. 

Також будь-який лікар, який пройшов відповідне навчання, може проводити лікування вірусних гепатитів. У деяких містах цю функцію на себе уже перебрали сімейні лікарі. Онлайн-курс «Вірусні гепатити В та С» за посиланням.

Лікування вірусного гепатиту В довготривале. Завдяки регулярному прийому противірусних препаратів розмноження вірусу пригнічується і вірогідність розвитку цирозу печінки та гепатоцелюлярної карциноми значно знижується. Лікування безоплатне.

Вірусний гепатит С лікується 12 тижнів (інколи — 24 тижні) за кошти державного бюджету. Сучасні препарати безпечні, майже не спричиняють побічних реакцій та мають ефективність близько 90%. Відстежити наявність ліків у закладах охорони здоров’я можна за посиланням.

Не відтерміновуйте тестування на вірусні гепатити та не бійтеся відвідати лікаря й розпочати лікування у разі позитивного результату тесту — вірусний гепатит виліковний!


 

Інші новини