Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Інформація про якість води в межах пляжів станом на 28 травня 2021 року
31.05.2021
19:46

Інформація про якість води в межах пляжів станом на 28 травня 2021 року

У цьому оздоровчому сезоні в рамках моніторингу за місцями масового відпочинку на водних об’єктах рекреаційного та оздоровчого використання (пляжами) на річках і водоймищах України здійснюється постійний лабораторний контроль за якістю води водоймищ на річкових пляжів.

Моніторинг якості води з пляжів на річках і водоймах

За період з 10 до 27 травня 2021 року було досліджено 199 проб річкової води за мікробіологічними показниками, з них не відповідало нормативам на мікробне забруднення за індексом ЛКП (лактозопозитивні кишкові палички) 13 проб (6,5%); проведено 782 дослідження річкової води, з них не відповідало нормативам 14 досліджень (1,8%).

За період з 10 до 27 травня 2021 року було досліджено 144 проби річкової води за хімічними показниками, з них не відповідало нормативам 20 проб (13,9%); проведено 2128 досліджень річкової води, з них не відповідало нормативам 44 дослідження (2,1%).

За результатами перевищень показників у воді водойм надані рекомендації власникам щодо виставлення знаків про заборону купання, поінформовано органи місцевого самоврядування, засоби масової інформації, питання заслухано на засіданнях місцевих комісій з питань техніко-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій із прийняттям відповідних рішень.

Перелік пляжів, які перебувають під контролем Лабораторної служби МОЗ України станом на 28 травня 2021 року із відповідністю якості води водоймищ додається в табличному форматі:

Моніторинг якості води з пляжів на території південних областей України, які мають вихід на морське узбережжя, і м. Київ

У цьому оздоровчому сезоні в межах нагляду за місцями рекреаційного та оздоровчого використання (пляжами) проводиться спостереження за якістю води на 76 пляжах у Донецькій, Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Херсонській областях, які мають вихід на морське узбережжя, з них 43 морських і 33 річкових, у тому числі і в м. Києві на р. Дніпро.

З 10 до 27 травня досліджено 136 проб води (з них 66 морської) за мікробіологічними показниками, та 68 проб (29 — морської) — за хімічними. 10 проб води, що були досліджені, не відповідають вимогам стандарту на мікробне забруднення (у м. Миколаєві, м. Южноукраїнськ, м. Нова Одеса Миколаївської області, м. Київ) та жодного за хімічними показниками. Відхилення за мікробіологічними показниками в дослідженнях річкової та морської води: 10,0% із 70 досліджених проб річкової води та 4,5% із 66 морської, за хімічними показниками — жодного із 39 проб річкової та 29 проб морської води.

Ситуація на пляжах у регіонах

У Донецькій області під моніторинговим наглядом лабораторних центрів МОЗ перебуває 5 морських пляжів у м. Маріуполь.

У межах здійснення моніторингу досліджено 5 проб води (з них 5 морської) за мікробіологічними та 5 проб морської води за хімічними показниками. Відхилень від стандарту за звітний період не виявлено.

У Запорізькій області під моніторинговим наглядом лабораторних центрів МОЗ перебуває 17 пляжів (14 морських на Азовському узбережжі і 3 річкових у м. Запоріжжя).

У рамках моніторингу проводяться дослідження морської води. Дані щодо проведених досліджень будуть враховані в повідомленні станом на 04 червня 2021 року.

У Миколаївській області під моніторинговим наглядом лабораторних центрів МОЗ перебуває 7 пляжів (3 морських і 4 річкових) у Коблево-Рибаківській зоні (Коблево-лиман-море) у Березанському районі, у м. Миколаїв на Дніпро-Бузькому лимані, м. Первомайськ (міський «Райдуга»), м. Южноукраїнськ (міський), м. Нова Одеса (міський) та м. Миколаїв («Стрілка» в парку «Перемога») на р. Південний Буг.

У рамках моніторингу досліджено 15 проб води (з них 7 морської) за мікробіологічними та 9 проб (4 — морської) — за хімічними показниками. Відхилення від стандарту виявлено в 3 пробах морської води за індексом ЛКП (міський пляж «Чайка» у м. Миколаїв — 24000–70000, «Прибій» у м. Миколаїв — 90000) та в 4 пробах річкової води за індексом ЛКП (пляж у м. Миколаїв «Стрілка» — 20000 та 120000, м. Южноукраїнськ — 9500, 13000). Рекомендовано встановити щити про заборону купання, взяті на повторні дослідження проби води.

В Одеській області під моніторинговим наглядом лабораторних центрів МОЗ перебуває 13 морських пляжів у м. Одеса (9) та приморських районах області (у м. Южне, с. Сичавка і с. Вапнярка Лиманського району, с. Грибівка і с. Кароліно-Бугаз Овідіопольського району).

У рамках моніторингу досліджено 30 проб морської води за мікробіологічними показниками. Відхилень від стандарту за поточний період не виявлено.

У Херсонській області під моніторинговим наглядом лабораторних центрів МОЗ перебуває 13 пляжів (5 морських на Чорноморському узбережжі і 8 річкових на р. Дніпро й  у межах Каховського водосховища).

У рамках моніторингу досліджено 64 проби води (з них 24 морської) за мікробіологічними показниками та 54 проби води (20 — морської) — за хімічними. Відхилень від стандарту за звітний період не виявлено.

У м. Київ під наглядом перебуває 14 річкових пляжів та зон відпочинку, що розташовані на р. Дніпро: «Дитячий», «Золотий», «Венеція» — у Гідропарку, «Передмістна слобідка», «Центральний», «Молодіжний», «Веселка» — у Дніпровському районі, «Райдуга» й «Тельбін» — на озерах у Дніпровському районі, «Галерний» — у Голосіївському районі, «Вербний» — на оз. Вербне й «Пуща-Водиця»/5–7 лінія/ставок на р. Горенка — в Оболонському районі, пляж «Троєщина» — на р. Десенка та пляж «Чорторий» у ПКіВ Дружби народів Деснянського району.

Міжнародну відзнаку «Блакитний прапор» отримали: «Дитячий», «Золотий», «Венеція» в Гідропарку, «Молодіжний», «Веселка» — у Дніпровському районі, «Галерний» — у Голосіївському районі, «Пуща-Водиця»/5–7 лінія/ставок на р. Горенка — в Оболонському районі, пляж «Троєщина» на р. Десенка та пляж «Чорторий» — у ПКіВ Дружби народів Деснянського району.

У рамках моніторингу досліджувалося 22 проби річкової води за мікробіологічними показниками. Відхилення від стандарту за звітний період виявлено в 3 пробах за індексом ЛКП («Дитячий» — 5400, «Троєщина» — 20000, «Галерний» — 5800). Рекомендовано встановити щити про заборону купання, взяті проби на повторні дослідження.

За даними ДУ «Лабораторний центра МОЗ України на водному транспорті» під наглядом перебуває 1 морський пляж, що розташований на морському узбережжі у м. Чорноморськ Одеської області (пляж міський).

У рамках моніторингу проводяться дослідження морської води. Дані щодо проведених досліджень будуть враховані в повідомленні станом на 04 червня 2021 року.

Інші новини