Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Інформація про якість води в межах пляжів станом на 4 червня 2021 року
07.06.2021
17:53

Інформація про якість води в межах пляжів станом на 4 червня 2021 року

У цьому оздоровчому сезоні в рамках моніторингу за місцями масового відпочинку на водних об’єктах рекреаційного та оздоровчого використання (пляжами) на річках і водоймищах України здійснюється постійний лабораторний контроль за якістю води водоймищ на річкових пляжів.

Моніторинг якості води з пляжів на річках і водоймах

За період з 28 травня до 3 червня 2021 року було досліджено 143 проби річкової води за мікробіологічними показниками, з них не відповідало нормативам на мікробне забруднення за індексом ЛКП (лактозопозитивні кишкові палички) 18 проб (12,6%); проведено 605 досліджень річкової води, з них не відповідало нормативам 29 досліджень (4,8%).

За період з 28 травня до 3 червня 2021 року було досліджено 96 проб річкової води за хімічними показниками, з них не відповідало нормативам 17 проб (17,7%); проведено 1363 досліджень річкової води, з них не відповідало нормативам 40 досліджень (2,9%).

За результатами перевищень показників у воді водойм надані рекомендації власникам щодо виставлення знаків про заборону купання, поінформовано органи місцевого самоврядування, засоби масової інформації, питання заслухано на засіданнях місцевих комісій з питань техніко-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій із прийняттям відповідних рішень.

Перелік пляжів, які перебувають під контролем Лабораторної служби МОЗ України станом на 4 червня 2021 року із відповідністю якості води водоймищ додається в табличному форматі:

Моніторинг якості води з пляжів на території південних областей України, які мають вихід на морське узбережжя, і м. Київ

У цьому оздоровчому сезоні в межах нагляду за місцями рекреаційного та оздоровчого використання (пляжами) проводиться спостереження за якістю води на 77 пляжах у Донецькій, Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Херсонській областях, які мають вихід на морське узбережжя, з них 41 морських і 36 річкових, у тому числі і в м. Києві на р. Дніпро.

З 28 травня до 3 червня 2021 року досліджено 162 проби води (з них 85 морської) за мікробіологічними показниками, та 82 проби (54 — морської) — за хімічними. 12 проб води, що були досліджені, не відповідають вимогам стандарту на мікробне забруднення (у м. Миколаїв, м. Енергодар, м. Київ) та 3 за хімічними показниками. Відхилення за мікробіологічними показниками в дослідженнях річкової та морської води: 13,0 % із 77 досліджених проб річкової води та 2,4 % із 85 морської, за хімічними показниками — 10,7% із 28 проб річкової та жодного із 54 проб морської води.

Ситуація на пляжах у регіонах

У Донецькій області під моніторинговим наглядом лабораторних центрів МОЗ перебуває 14 пляжів: 5 морських у м. Маріуполь і 4 у Першотравневому районі на Азовському узбережжі (сс. Ялта, Урзуф, Юр’ївка, Мелекіно), 6 у м. Лиман на р. Сіверський Донець та у межах «Блакитних озер».

У межах здійснення моніторингу досліджено 14 проб води (з них 8 морської) за мікробіологічними та 6 проб морської води за хімічними показниками. Відхилень від стандарту за звітний період не виявлено.

У Запорізькій області під моніторинговим наглядом лабораторних центрів МОЗ перебуває 14 пляжів (10 морських на Азовському узбережжі і 4 річкових у м. Запоріжжя та м. Енергодар).

У рамках моніторингу досліджено 18 проб води (з них 12 морської) за мікробіологічними показниками, та 16 проб (12 морської) — за хімічними. Відхилення від стандарту виявлено у 1 пробі річкової води за індексом ЛКП (пляж у м. Енергодар — 110000). Рекомендовано встановити щити про заборону купання, взяті на повторні дослідження проби води.

У Миколаївській області під моніторинговим наглядом лабораторних центрів МОЗ перебуває 7 пляжів (3 морських і 4 річкових) у Коблево-Рибаківській зоні (Коблево-лиман-море) у Березанському районі, у м. Миколаїв на Дніпро-Бузькому лимані, м. Первомайськ (міський «Райдуга»), м. Южноукраїнськ (міський), м. Нова Одеса (міський) та м. Миколаїв («Стрілка» в парку «Перемога») на р. Південний Буг.

У рамках моніторингу досліджено 14 проб води (з них 7 морської) за мікробіологічними показниками, та 4 проби — за хімічними. Відхилення від стандарту виявлено в 2 пробах морської води за індексом ЛКП (міський пляж «Чайка» у м. Миколаєві — 9500, у Коблевому — 6200) та у 2 пробах річкової води по індексу ЛКП (пляж у м. Миколаєві «Стрілка» — 90000). Рекомендовано встановити щити про заборону купання, взяті на повторні дослідження проби води.

В Одеській області під моніторинговим наглядом лабораторних центрів МОЗ перебуває 13 морських пляжів у м. Одеса (9) та приморських районах області (у м. Южне, с. Сичавка і с. Вапнярка Лиманського району, с. Грибівка і с. Кароліно-Бугаз Овідіопольського району).

У рамках моніторингу досліджено 30 проб морської води за мікробіологічними показниками, та 8 проб — за хімічними. Відхилень від стандарту за поточний період не виявлено.

У Херсонській області під моніторинговим наглядом лабораторних центрів МОЗ перебуває 13 пляжів (5 морських на Чорноморському узбережжі і 8 річкових на р. Дніпро й у межах Каховського водосховища).

У рамках моніторингу досліджено 64 проби води (з них 24 морської) за мікробіологічними показниками, та 40 проб води (24 — морської) — за хімічними. Відхилень від стандарту за звітний період не виявлено.

У м. Київ під наглядом перебуває 14 річкових пляжів та зон відпочинку, що розташовані на р. Дніпро: «Дитячий», «Золотий», «Венеція» — у Гідропарку, «Передмістна слобідка», «Центральний», «Молодіжний», «Веселка» — у Дніпровському районі, «Райдуга» й «Тельбін» — на озерах у Дніпровському районі, «Галерний» — у Голосіївському районі, «Вербний» — на оз. Вербне й «Пуща-Водиця»/5–7 лінія/ставок на р. Горенка — в Оболонському районі, пляж «Троєщина» — на р. Десенка та пляж «Чорторий» у ПКіВ Дружби народів Деснянського району.

Міжнародну відзнаку «Блакитний прапор» отримали: «Дитячий», «Золотий», «Венеція» в Гідропарку, «Молодіжний», «Веселка» — у Дніпровському районі, «Галерний» — у Голосіївському районі, «Пуща-Водиця»/5–7 лінія/ставок на р. Горенка — в Оболонському районі, пляж «Троєщина» на р. Десенка та пляж «Чорторий» — у ПКіВ Дружби народів Деснянського району.

У рамках моніторингу досліджувалося 28 проб річкової води за мікробіологічними показниками, та 4 проби — за хімічними. Відхилення від стандарту виявлено в 7 пробах за індексом ЛКП («Венеція», «Молодіжний» — 7000-240000, «Тельбін» — 13000-24000, «Райдуга» — 7000-24000) та у 3 пробах за хімічними показниками («Галерний», «Вербний»). Рекомендовано встановити щити про заборону купання, взяті на повторні дослідження проби.

За даними ДУ «Лабораторний центра МОЗ України на водному транспорті» під наглядом перебуває 1 морський пляж, що розташований на морському узбережжі у м. Чорноморськ Одеської області (пляж міський).

У рамках моніторингу проводяться досліджено 4 проби морської води за мікробіологічними та 4 проби води за хімічними показниками. Відхилень від стандарту за звітний період не виявлено.

Інші новини