Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Маленький укус — великі проблеми. Крим-Конго геморагічна гарячка
12.05.2021
19:00

Маленький укус — великі проблеми. Крим-Конго геморагічна гарячка

Крим-Конго геморагічна гарячка — гостра вірусна інфекційна хвороба, що передається через укуси кліщів.

Захворювання у світі досить поширене, переважно в степових районах, саванах, напівпустелях, у біотопах передгір’я. Це захворювання реєструють у всьому Середземномор’ї, на північному заході Китаю, у Центральній Азії, південній Європі, на Близькому Сході та Індійському субконтиненті.

Основне джерело інфекції — домашні тварини, дикі дрібні ссавці. Передача від людини людині може відбуватися в результаті тісного контакту з кров’ю, виділеннями чи іншими рідинами організму інфікованих людей.

Основний спосіб передачі — це укус зараженого іксодового кліща, переважно роду Hyalomma.

Проміжок часу між моментом зараження й появою перших симптомів інфекційного захворювання становить від 1 до 14 днів, у середньому — 3–6 днів.

Захворювання починається раптово — з лихоманки, нездужання, роздратованості, головного болю та сильних болей у кінцівках та спині, за якими настає нудота, блювота та болі в черевній порожнині. Обличчя та шия опухають і набрякають. Відмічається сухість у роті, різкий запах із рота. Хворі подавлені, спостерігається сонливість. У більшості випадків з’являється висип, який починається зі спини, а потім покриває все тіло. Можлива кровотеча із носа, ясен, слизової оболонки щік, шлунку, матки, кишківника та легень. Збільшується печінка, можливі блювота та пронос із кров’ю.

Хворому необхідно звернутися по медичну допомогу до лікаря!

Як мандрівникам убезпечитися від укусів кліщів

1. Носіть відповідний одяг для захисту від кліщів, виключивши можливість проникнення кліщів під нього, з урахуванням напрямку руху кліща вгору по одягу:

  • обирайте одяг світлого кольору;
  • одягайте шкарпетки зі щільною гумкою;
  • штани заправляйте в чоботи;
  • верхню частину одягу заправляйте в штани;
  • щільно застібайте манжети рукавів;
  • заправляйте волосся під шапку, капелюх або косинку;
  • носіть взуття без отворів для ступні.

2. Застосовуйте для обробки одягу спеціальні акарицидні або репелентні засоби. Дотримуйтесь інструкції з використання засобу та не забувайте використовувати його повторно, коли час дії минув.

3. Регулярно та ретельно перевіряйте наявність кліщів:

  • оглядайте себе, своїх близьких чи друзів — кожні 10–15 хвилин під час перебування в лісовій зоні, на ділянках із трав’яною рослинністю;
  • після повернення з відпочинку на природі та зняття одягу, ретельно оглянути тіло, волосся й одяг для виявлення кліщів, що заповзли та присмокталися. Обстежувати себе потрібно уважно, бо кліщі мають незначні розміри;
  • не залишайте одяг біля ліжка та не спіть у ньому;
  • одяг слід випрати та випрасувати, оскільки витрушування одягу не допоможе позбутися кліща;
  • не заносьте відразу в приміщення квіти, гілки, мисливські трофеї;
  • оглядайте домашніх улюбленців для виявлення та видалення з них кліщів, які причепились і присмоктались;
  • влаштовуйте пікніки, стоянки та інші заходи на сухих ділянках, звільнивши місце від хмизу, гілок, сухої трави;
  • на прогулянці тримайтеся ближче до центру стежки та не заходьте в траву обабіч;
  • використовуйте репеленти щоразу, коли вирушаєте на прогулянку.

Від ретельності огляду залежить ваше здоров’я!

Кліщ може причепитися до взуття, до штанів. І вже потім він непомітно «блукатиме» тілом, обираючи ділянки з найніжнішою шкірою — за вухами, на шиї, під пахвами, у пахвинній ділянці, під колінами, під молочними залозами в жінок та на статевих органах чоловіків.

Людина не відчуває моменту укусу, бо він безболісний — на кінчику хоботка кліща є анестетик, який знеболює укус, а сам хоботок дуже тоненький. Кліщі присмоктуються не відразу після потрапляння на шкіру, і чим швидше буде знятий із тіла кліщ, тим менша ймовірність зараження.

4. Використовуйте захисні сітки.

Захисні сітки забезпечують необхідний захист для мандрівників, які проживають у житлових приміщеннях або в спеціальних туристичних наметах, що не мають відповідних віконних екранів та кондиціонерів. Захисні сітки, які не дістають до підлоги, повинні бути заправлені під матрац. Захисні сітки необхідно обробити репелентами.

Що робити в разі виявлення кліща

Щоби видалити кліща краще звернутися до медичного працівника.

Якщо це неможливо, рекомендується видалити за допомогою спеціальних інструментів для видалення кліщів.

1. Видалення руками ─ метод, який вважається найбільш ризикованим, тому що є ймовірність, що тільце паразита буде розчавлене або розірване. Через це потім дуже складно дістати його хоботок із рани. Але з іншого боку, якщо немає підручних засобів і спеціальних інструментів, то доведеться діяти так:

  • обхопити пальцями кліща, але не його тільце, а місце з’єднання з головкою. Пальці розташувати якомога ближче до шкіри;
  • рухами по колу прибрати кровососа, розгойдуючи його як шуруп. Перевірити, щоби не залишилося головки в ранці.

2. Для видалення ниткою знадобиться й терпіння, й уміння. В іншому випадку є ризик, що тільце просто відірветься від головки в шкірі людини. Необхідно вибрати міцну нитку або шнурок (але дуже тонкий). Потім зробити захоплення навколо самого паразита в місці укусу. Після цього робиться петля. Тепер скручуючими і вібруючими рухами потрібно розхитувати кліща. Якщо він ще занадто дрібний, то такий метод навряд чи підійде, оскільки не вдасться зробити захоплення ниткою.

3. Видалення пінцетом ─ метод, який підійде в разі, коли паразит був швидко виявлений, а його розміри ще невеликі. Потрібно пінцетом із тонким наконечником захватити кліща найближче до поверхні шкіри, наскільки це можливо. Фахівці радять розташовувати інструмент паралельно шкірних покривів, а не під кутом до них. Потрібно потягнути з достатнім зусиллям плавно вгору.

Увага! У жодному разі не можна робити різкі рухи або висмикувати паразита. До речі, зараз в аптеці можна придбати спеціальні пінцети зі зручним вигином.

Після видалення кліща, ретельно обробіть місце укусу й руки дезінфекційним засобом. Необхідно знищити кліща — загорніть у папір та змийте в унітаз.

Якщо у вас з’явилася лихоманка, висип протягом наступних днів, після видалення кліща, зверніться до лікаря.

Мандрівникам після повернення додому й за наявності симптомів потрібно невідкладно звернутися до лікаря.

Інші новини