Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Малярія – це небезпечне для життя захворювання, що передається через укуси комарів
10.08.2018
16:00

Малярія: що варто знати і як уберегтися

Симптоми малярії зазвичай з’являються через 10-15 днів після укусу інфікованого комара. Перші симптоми – лихоманка, головний біль, сильне потовиділення, слабкість – можуть проявлятися слабко, що ускладнює виявлення малярії. Необхідно пам'ятати, що ранні прояви малярії схожі з першими ознаками інших захворювань.

На сьогодні не існує вакцини проти малярії, однак це захворювання піддається профілактиці та лікуванню.

Що робити, якщо ви відчули симптоми малярії?

Якщо під час подорожі чи протягом 1-3 років після повернення із країни, де відбувається передача малярії, у вас з’явилися симптоми грипу чи підвищилась температура – негайно зверніться до лікаря і повідомте про історію своїх поїздок.

Лікування необхідно розпочати протягом перших 24 годин після прояву симптомів, інакше малярія може розвинутися у серйозне захворювання, що часто закінчується летально.

У дітей із важкою малярією часто розвивається важка анемія, дихальна недостатність чи церебральна малярія. У дорослих часто відбувається ураження кількох органів. Найбільший ризик розвитку серйозної форми захворювання у дітей, вагітних жінок та людей із ослабленим імунітетом.

Що робити перед тим, як вирушити у подорож?

Якщо ви вирушаєте в країну, де захворюваність на малярію поширена та є високий ризик захворіти малярією, варто заздалегідь купити ліки проти малярії і носити їх із собою.

Дізнайтеся, чи у країні, куди ви плануєте поїздку, відбувається передача малярії. Якщо так – обов’язково подбайте про захист від цього захворювання.

Статистика

За оцінками ВООЗ, в 2016 році на малярію захворіли 216 мільйонів людей в 91 країні світу, переважно це країни Африки, Азії, Південної і Північної Америки. В Україні передача малярії комарами не відбувається і наразі усі зареєстровані випадки захворювань – завезені.

В Україні у 2016 році було зареєстровано 43 завезених випадки малярії, один із постраждалих помер. У 2017 році в Україні зареєстровано 45 завезених випадки малярії (у 28 випадках на малярію захворіли громадяни України, у 17 – іноземці), троє постраждалих померли.

Станом на 10.08.2018 в Україні зареєстровано 19 завезених випадків малярії в тому числі 3 летальні випадки.

Засоби, що допоможуть вберегтися від малярії:

  • Одяг, який максимально прикриває тіло
  • Репеленти (засоби від комах, в тому числі комарів)
  • Антимоскітні сітки, оброблені інсектицидом тривалої дії
  • Протималярійні препарати (медикаменти для профілактики захворювання малярією). Проконсультуйтеся зі своїм лікарем щодо хіміопрофілактики. Вона залежить від країни, куди ви подорожуєте і її потрібно розпочати за кілька тижнів до поїздки.

Для медиків

Якщо пацієнту попередньо встановлено діагноз «малярія», для його підтвердження необхідно провести лабораторні дослідження. Детальний опис процедури забору крові та лабораторної діагностики малярії можна завантажити на сайті Центру громадського здоров’я: лабораторна діагностика малярії.

Завантажити перелік країн, ендемічних з малярії

Завантажити перелік країн, в яких реєструється стійкість збудника малярії до хлорохіну (делагілу)

Інші новини