Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Молекулярний нагляд за штамами SARS-CoV-2 продовжується — Ігор Кузін
28.05.2022
16:11

Молекулярний нагляд за штамами SARS-CoV-2 продовжується — Ігор Кузін

Незважаючи на зменшення захворюваності на COVID-19 та війну, в Україні продовжується молекулярний нагляд за штамами коронавірусу SARS-CoV-2. Наразі — превалює штам «Омікрон». Про це заявив заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

«В Україні продовжується молекулярний епідеміологічний нагляд. Це означає, що ми з кожної території, області, беремо зразки COVID-19, і розшифровуємо геном, дивимося, які штами циркулюють в Україні. Це дороге і тривале дослідження. З початку війни таких було проведено понад 750. Отже, в Україні продовжує циркулювати “Омікрон”. ​​Появи нових мутованих штамів, за результатами молекулярного нагляду, зафіксовано не було», — пояснив заступник міністра охорони здоров’я.

Докладніше про те, як в Центрі громадського здоров’я досліджують вірус SARS-CoV-2

Ігор Кузін додав, що «Омікрон» спричиняє набагато легший перебіг захворювання, ніж інші штами. Зазвичай, він маскується під ГРВІ та минає за 3–4 дні.

Він наголосив, що ситуація в Україні з COVID-19, у порівнянні з усім світом, відрізняється насамперед через війну. Адже з об’єктивних причин проводиться менше тестувань, подекуди саме через бойові дії та відсутність доступу до медичних послуг. Водночас, у час війни люди стали менше звертатися до лікарів із симптомами гострих респіраторних захворювань, вважаючи, що такі хвороби зараз не варті уваги. З огляду на ці причини, ми не можемо мати об’єктивні показники захворюваності.

Проте, з іншого боку, на зменшення захворюваності також впливає сезонність. Адже в теплу пору року люди менше проводять часу в закритих приміщеннях, а надають перевагу свіжому повітрю.

Інші новини