Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
МОЗ затвердило мінімальні вимоги до екстреного облаштування місць тимчасового перебування переселенців
14.03.2022
18:14

МОЗ затвердило мінімальні вимоги до екстреного облаштування місць тимчасового перебування переселенців

Міністерство охорони здоров’я України затвердило мінімальні вимоги щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, яких треба дотримуватися під час облаштування місць тимчасового перебування людей, що вимушені покинути місця постійного проживання у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації.

Наприклад, під час розміщення спальних місць необхідно дотримуватися мінімальної відстані між ними в 1 м. Відстань до зовнішньої стіни має бути 0,8 м.

Люди в місці тимчасового перебування мають бути забезпечені доступом до медичної допомоги та лікарських засобів. За потреби необхідно організувати чергування медичного працівника, проте у разі перебування одночасно понад 100 осіб, наявність медичного працівника є обов’язковою.

Людей, які прибувають до місць тимчасового перебування, варто забезпечити первинним медичним оглядом при прибутті до місця тимчасового перебування та при підготовці подальшого організованого переміщення.

Для людей з ознаками інфекційних захворювань необхідно передбачити окреме приміщення. У разі виникнення в людини, яка перебуває в місцях тимчасового перебування, симптомів гострого респіраторного захворювання, гострої кишкової інфекції тощо, вона підлягає ізоляції в окремій кімнаті з обов’язковим зверненням за медичною допомогою до медичного працівника. У разі, якщо такої кімнати немає, виділяють частину приміщення, яку виокремлюють (наприклад, ширмою), з мінімальною відстанню в 1,5–2 м до інших осіб. У разі виявлення підозри на інфекційну хворобу медичний працівник повинен надати до центру контролю та профілактики хвороб адміністративно-територіальної одиниці, де розташоване місце тимчасового перебування осіб, форму первинної облікової документації № 058/о для проведення епідеміологічного розслідування та вживання необхідних протиепідемічних заходів.

У місцях тимчасового перебування потрібно проводити регулярне провітрювання не менше трьох разів на добу, вологе прибирання — один раз на добу, дезінфекцію поверхонь, до яких часто торкаються, — не менше 2 разів на добу. Вологе прибирання із застосуванням мийно-дезінфікуючих засобів має проводитися щонайменше один раз на тиждень або в разі забруднення біологічними рідинами.

Тверді побутові відходи в місцях тимчасового перебування повинні збиратися у встановлені на майданчиках із твердим покриттям контейнери. Сумарний об’єм контейнерів для зберігання побутових відходів повинен перевищувати фактичний об’єм їх утворення на 25%.

Термін зберігання відходів у холодну пору року (при середньодобовій температурі -5 °С і нижче) не має перевищувати трьох діб, а в теплий період року (при середньодобовій температурі більше ніж +5 °С) — одну добу.

Місця тимчасового перебування облаштовуються з розрахунку наявності:

  • душових — не менше ніж 1 на 50 осіб;
  • умивальників — 1 кран на 5–7 осіб;
  • постачання питної води — 20 літрів на людину на добу;
  • постачання води для санітарно-гігієнічних потреб — 50 літрів на людину на добу.

Більше можна прочитати в документі. Він розроблений з урахуванням рекомендацій Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

Інші новини