Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Можливості та необхідність обмеження використання трансжирів у харчовій промисловості в Україні обговорили на круглому столі
26.11.2021
14:14

Можливості та необхідність обмеження використання трансжирів у харчовій промисловості в Україні обговорили на круглому столі

25 листопада 2021 року Центр громадського здоров’я та ГО «Життя» провели Круглий стіл на тему «Зменшення споживання трансжирів та законодавче регулювання їх вмісту у харчових продуктах» з представниками центрів контролю та профілактики хвороб.

З огляду на результати дослідження «Думки і погляди населення України щодо трансжирів», проведеного КМІС у вересні цьогоріч, під час круглого столу було обговорено можливості та необхідність обмеження використання трансжирів у харчовій промисловості в Україні.

Купуючи харчові продукти в магазині, громадянин України має бути впевнений в їх безпечності для здоров’я — з таким прагненням погодилися всі учасники зустрічі. Далі основна увага була сконцентрована на заходах обмеження кількості споживання трансжирів українцями. Обмеження вмісту трансжирних кислот у харчових продуктах на законодавчому рівні — найефективніший шлях до скорочення захворюваності та смертності українців від хвороб, спричинених споживанням трансжирів, а саме серцево-судинних захворювань, в тому числі і ішемічної хвороби серця. Проте законодавче обмеження є одним із шести заходів, рекомендованих ВООЗ. Представники і ЦГЗ, і ЦКПХ погодилися із тим, що інформування населення про шкоду трансжирів для здоров’я до запровадження законодавчих обмежень, співпраця з виробниками та органами контролю, моніторинг тощо є дієвими та необхідними заходами захисту здоров’я населення.

ЦГЗ презентував комплекс заходів (навчальні семінари, короткі регулярні публікації у соцмережах до Днів здоров’я та інших приводів) щодо організації інформаційних кампаній на користь здорового харчування та способу життя для українців і закликали ЦКПХ проводити такі кампанії та організувати інформування виробників щодо подальшого регулювання вмісту трансжирів.

Довідково: ГО «Життя» спільно з Центром громадського здоров’я реалізовують проєкт від Resolve to Save Lives за ініціативи Vital Strategies на підтримку заходів направлених на виключення трансжирів і шкідливих добавок з продуктів харчування в Україні.

Споживання штучно вироблених трансжирів, які містяться в тортах, печиві, бісквітах, упакованих продуктах, кулінарних маслах і спредах, щорічно призводить до смерті понад півмільйона людей в усьому світі.

Інші новини