Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
На Луганщині зареєстровано випадок грипу птиці
21.12.2021
13:28

На Луганщині зареєстровано випадок грипу птиці

Луганським обласним центром контролю та профілактики хвороб повідомлено про випадок масової загибелі домашньої птиці в одному із сіл Старобільського району Луганської області. Під час комплексного епізоотичного розслідування в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи досліджено зразки біоматеріалів та встановлено діагноз «грип птиці типу А» (низькопатогенний). 

За рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Старобільській районній державній адміністрації затверджено заходи щодо ліквідації та недопущення розповсюдження хвороби територією Луганської області. Закладами охорони здоров’я посилено епіднагляд за захворюваністю на грип та ГРВІ, особливо серед людей, що мали контакт із загиблою птицею. Станом на 21 грудня 2021 року хворих з ознаками ГРВІ в селі, де зафіксовано спалах грипу птиці, не зареєстровано. 

Нагадуємо, залежно від того, які організми виступають їх первинними носіями, віруси грипу A можуть поділятися на пташиний грип, свинячий грип або інші види вірусів грипу тварин. Як приклад можна навести підтипи вірусу пташиного грипу A(H5N1) та A(H9N2) або підтипи вірусу свинячого грипу A(H1N1) та A(H3N2). Всі ці віруси зоонозного грипу типу A відрізняються від вірусів грипу людини та важко передаються від людини до людини.

Докладно про пташиний грип читайте у спеціальному матеріалі на сайті ЦГЗ. 

Інші новини