Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Близько 250 людей бігли, щоб перемогли гепатити на ранковому забігу у Києві
02.08.2021
17:45

На ранковому забігу у Києві близько 250 людей бігли, щоб перемогти гепатити

31 липня на Трухановому острові відбувся ранковий забіг «Біжи — гепатит переможи!», котрий був організований Центром громадського здоров’я до Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами. Близько 250 учасників бігли задля того, щоб перемогти гепатити! 

Про вірусні гепатити не достатньо лише знати, потрібно вміти попередити  захворювання та зберегти власне життя. Саме тому ранковий забіг «Біжи — гепатит переможи!» був радше забігом-діалогом, який передусім мав на меті донесення до учасників інформації про вірусні гепатити, заходи профілактики та доступне лікування. 

Для того, щоб зберегти власне здоров’я, важливо регулярно тестуватися на найбільш поширені захворювання. На локації були намети із тестуванням на вірусні гепатити В і С, ВІЛ та сифіліс. БО «100% Життя», МБФ «Альянс громадського здоров’я», ВБО «Конвіктус» надали тести та долучилися до власне проведення тестування. 

267 людей пройшли тестування на вірусні гепатити В і С, ВІЛ та сифіліс. Серед них виявилося, що п’ятеро людей мають антитіла до вірусного гепатиту С, одна людина — ко-інфекцію ВГВ та ВГС, одна людина дізналася про свій ВІЛ-позитивний статус, одна людина — про те, що має сифіліс. Усіх людей з позитивним результатом тестування соціальні та медичні працівники направили на підтверджувальну діагностику. 

Власне на інформаційному стенді можна було знайти брошури та флаери про маршрут пацієнта, який хоче обстежитися на вірусний гепатит С, загальну інформацію про ВІЛ, вірусні гепатити тощо. Також на локації був намет, де можна було пройти консультацію з лікарем: як у разі позитивного результату тестування, так і з будь-яких питань, які турбують людину.

Поки черги біля наметів з тестування не зменшувалися, зі сцени уже пролунало запрошення до вступного слова спікерів. Вони нагадали про важливість тестування на вірусні гепатити, про доступність лікування завдяки державній програмі, про вакцинацію та загальні заходи із профілактики.

  • Фахівець з управління медичними даними та оцінки ризиків Програми із надзвичайних ситуацій Бюро ВООЗ в Україні пан Арон Арегай
  • Державний експерт експертної групи з  розвитку регіональних систем громадського здоров'я та прогнозування Директорату громадського здоров'я та профілактики захворюваності МОЗ України Павло Поламарчук
  • Керівниця відділу вірусних гепатитів та опіоїдної залежності Центру громадського здоров’я Ірина Іванчук
  • Завідувач відділу імунізації Центру громадського здоров’я Олександр Заіка
  • Директор з політики та адвокації БО «100%Життя» Сергій Дмитрієв
  • Асоційований директор з питань адвокації МБФ «Альянс громадського здоров'я» Павло Скала
  • Співзасновник та генеральний директор Highmont Creative Agency та Lozinskiy Studio — Лозинський Валерій

Коротка розминка перед забігом разом із стретчинг-студією «Лайстри», спортсмени готуються до старту, забіг розпочинається і вже за 22 хвилини вже його завершує переможець забігу Юрій Краст. Він розповідає: «Коли мені було 4-5 років, я хворів цією хворобою. Переніс неважко, все пройшло — я знаю що це таке». Другим та третім прибігли Назар Вежичанін (29 хвилин) та Дмитро Малежик (30 хвилин) відповідно.

А після нагородження переможців та тренування зі стретчингу й заминки для учасників забігу виступали Євген Захаров, київський рок-проєкт «Хек Хартс» та київський гурт «Зубри», який переосмислює українську літературу. 

Загалом ранковий забіг «Біжи — гепатит переможи!» — це захід, який покликаний підвищувати обізнаність про вірусні гепатити, заохочувати людей до регулярного тестування на маркери цих захворювань та знижувати рівень стигматизації щодо тих, хто має вірусні гепатити. 

Якщо ви пропустили забіг, заплануйте собі вечірнє тренування й пробіжіть свої п’ять кілометрів задля того, щоб перемогти гепатити! І протестуйтеся.

Інші новини