Нітрати та дитяче харчування
Нітрати – це природні хімічні речовини, що містяться в рослинах і ґрунтах. Вони можуть спричинити у немовлят розвиток дуже рідкісної та небезпечної форми анемії. Кількість нітратів в овочах залежать від типу овочів, віку рослини та факторів навколишнього середовища: сонячного світла, вологості та складу ґрунту та добрива.
Отруєння нітратами у дітей зазвичай пов’язане з сумішшю, що була змішана із забрудненою колодязною водою. Нітрати у питній воді є особливо небезпечними для дітей раннього віку від 0 до 3 років, з чим безпосередньо пов'язаний розвиток хвороби – водно-нітратної метгемоглобінемії.
З цієї причини Всесвітня організація охорони здоров'я та Американська академія педіатрії (AAP) рекомендують виключно грудне вигодовування.
Грудне вигодовування – найкраща їжа для вашої дитини! Але якщо воно виявилося неможливим – ніколи не використовуйте для приготування суміші неперевірену колодязну воду!
Більшість батьків не вводять додаткові прикорми дитині до 6 місяців, до цього часу немає потреби хвилюватися про нітрати. Коли батьки починають готувати прикорм самостійно, щоб мінімізувати вплив нітратів на дитину варто дотримуватися таких правил:
- відбирайте тільки якісні, неушкоджені та свіжі овочі та фрукти;
- перед приготуванням ретельно вимийте їх;
- готуйте їх безпосередньо перед годуванням дитини.
Для дитини першого року життя овочі відварюють чи готують в пароварці без солі та перцю. Подрібнюють за допомогою блендера чи ретельно перетирають до однорідної сметаноподібної консистенції. Тертку або блендер перед приготуванням пюре необхідно обдати окропом. Якщо пюре надто густе, можна додати трохи овочевого бульйону в якому варились овочі.
Фрукти можна давати дитині у свіжому вигляді або запекти в духовці. Але як і овочі, фрукти мають бути подрібнені та очищені від шкірки.