Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Перша робоча зустріч із представниками НАМН України щодо тестування на ВІЛ
22.12.2021
15:58

Перша робоча зустріч із представниками НАМН України щодо тестування на ВІЛ

У Києві 21 грудня відбулася робоча зустріч щодо стану надання послуг з тестування на ВІЛ-інфекцію. Це перша зустріч із представниками Національної академії медичних наук України щодо цієї теми. У заході брали участь представники Центру громадського здоров’я, Міністерства охорони здоров’я, Департаменту охорони здоров’я міста Києва та області, бюро ВООЗ в Україні, UNAIDS та власне Національної академії медичних наук України.

Спершу Юлія Мінстер (Київська міська клінічна лікарня №5) представила стан надання послуг з тестування на ВІЛ-інфекцію в місті Києві та Київській області. Після того представники НАМН України взяли участь в обговоренні загальної ситуації з тестування на ВІЛ-інфекцію на базі Національного інституту фтизіатрії та пульмонології ім. Ф.Г. Яновського, Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М. М. Амосова НАМН України, Інституту нейрохірургії ім. А.П. Ромоданова НАМН України, Інституту педіатрії, акушерства і гінекології ім. академіка О.М. Лук’янової НАМН України, Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В.Громашевського НАМН України. 

Також на зустрічі були представлені оновлені рекомендації ВООЗ щодо процедури тестування на ВІЛ-інфекцію, перенаправлення людей, які живуть з ВІЛ, та лікування ВІЛ-інфекції. Принагідно учасники заходу ознайомилися з клінічним маршрутом пацієнта з виявленими серологічними маркерами ВІЛ до спеціалізованого закладу охорони здоров'я та обговорили  те, як клінічні маршрути можна впроваджувати на базах НАМН України.

Актуальними залишаються питання тестування на ВІЛ-інфекцію, ефективного перенаправлення пацієнтів, у яких діагностовано ВІЛ-інфекцію, та організації процесу звітування у відповідності до чинної нормативної бази України.

Інші новини