Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
27.07.2022
09:04

Профілактика вірусних гепатитів А, D, E

Вірусні гепатити В і С передаються через пошкоджену шкіру або слизову під час контакту. Про це писали раніше за цим посиланням.

Так само передається і вірусний гепатит D, проте ним неможливо заразитись якщо відсутній гепатит В. Та основним методом профілактики інфікування вірусного гепатиту D є вакцинація проти вірусного гепатиту В, підтримання безпеки крові та послуг зі зниження шкоди. Вакцинація проти гепатиту В не забезпечує захист від вірусного гепатиту D для тих, хто вже інфікований вірусним гепатитом В.

Також варто не забувати про вірусні гепатити A та Е, які передаються фекально-оральним шляхом, тобто під час вживання інфікованої їжі або води. Для профілактики вірусних гепатитів А і Е важливо дотримуватися таких правил:

  • Дотримання правил гігієни — миття рук під проточною водою після візиту до людини, що захворіла на гепатит D, E, туалету, користування громадським транспортом тощо (якщо доступ до води й мила відсутній, необхідно використовувати спиртовий розчин для дезінфекції рук).
  • Коли якість питної води чи льоду невідома, слід відмовитися від їхнього споживання, також не варто пити воду з відкритих джерел. Найкраще вживати бутильовану чи кип’ячену воду.
  • Овочі, фрукти, зелень та ягоди перед вживанням важливо добре мити, а страви з м’яса, особливо свинини треба піддавати ретельній термічній обробці. 
  • На ринку доступні кілька ін’єкційних інактивованих вакцин проти вірусного гепатиту А. Виробники рекомендують дві дози вакцини для забезпечення більш тривалого захисту після щеплення (5–8 років). Для дітей у віці до одного року ліцензованих вакцин немає. У країнах з високою ендемічністю використання вакцини обмежене, оскільки більшість дорослого населення має природний імунітет у результаті перенесеного колись захворювання.

Інші новини