Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Рак шийки матки — хвороба, якій можна запобігти
20.01.2023
17:28

Рак шийки матки — хвороба, якій можна запобігти

Майже всі види раку шийки матки спричинені інфекцією певних типів вірусу папіломи людини (ВПЛ). Своєчасний скринінг шийки матки, допомагає вчасно виявити та зміни клітин до того, як вони перетворяться на рак.

Два типи вірусу папіломи людини: 16 і 18 є онкогенними та  відповідають за майже 50% передракових захворювань шийки матки. Такі стани можуть спричиняти зміни на шийці матки, які з часом можуть призвести до РШМ, інші види ВПЛ є причиною появи генітальних або шкірних бородавок.

Найбільш ефективним захистом від РШМ є вакцинація проти вірусу папіломи людини. 

Рак шийки матки зазвичай розвивається дуже повільно. Серйозність проблеми залежить від того, наскільки велика зона ураження клітин, чи поширилася пухлина та вашого загального стану здоров’я. Найкращий спосіб виявити хворобу на ранній стадії — регулярно проходити скринінгові тести. 

Кожна жінка, стан здоров’я якої є задовільним, має відвідувати лікаря не рідше 1 разу на рік та робити скринінг. Жінці, з підвищеними факторами ризику хвороби або яка мала передракові стани, краще обговорити з лікарем, як часто її потрібно приходити на огляд. 

Важливим є скринінг із використанням ПАП-тесту та виявлення ДНК вірусу папіломи людини. Ці тести не є діагностичними, їхній результат не може точно дати відповідь на запитання, чи у вас є рак шийки матки. Скринінг допомагає своєчасно виявити передракові стани шийки матки.

Крім наявності ВПЛ, до факторів ризику раку шийки матки відносяться: тютюнокуріння; наявність ВІЛ (вірусу, який спричиняє СНІД) або іншої хвороби, через яку вашому організму важко боротися з проблемами зі здоров’ям; інфекції, що передаються статевим шляхом; наявність захворювання на РШМ у сім’ї; наявність багатьох сексуальних партнері, незахищений статевий контакт тощо.

Цей вид раку на ранніх стадіях часто має безсимптомний перебіг. Коли рак розвивається, пізніше жінка може помітити такі симптоми:

  • вагінальні кровотечі після статевого акту, між місячними або після менопаузи;
  • водянисті кров’янисті виділення з піхви, що можуть мати сильний та неприємний запах;
  • біль в ділянці малого таза;
  • біль під час статевого акту.

Під час серйозніших стадій хвороби можуть спостерігатися:

  • набряк ніг;
  • проблеми із сечовипусканням або випорожненням кишківника
  • кров у сечі.

Важливо пам’ятати, що ці симптоми також можуть свідчити про інші хворобливі стани здоров’я, проте лише лікар може визначити причину цих симптомів.

Вчасно відвідуйте лікаря та пам’ятайте, що раннє виявлення підвищує шанси на успішне лікування!

 

Інші новини