Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
03.03.2023
10:00

Референс-лабораторія ЦГЗ отримала роботизовану систему Ion Chef для автоматизації процесів секвенування нуклеїнових кислот вірусів

Роботизовану систему Ion Chef для автоматизації процесів секвенування нуклеїнових кислот вірусів придбало МОЗ України за підтримки Світового банку в межах проєкту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» у співпраці з ВООЗ. Сучасний пристрій, встановлений у референс-лабораторії вірусологічних досліджень Центру громадського здоров’я МОЗ України, забезпечує автоматизацію процесів секвенування нового покоління і дає можливість отримувати високоточні результати досліджень за коротший час проведення лабораторного процесу.

Обладнання й реагенти закуплені та доставлені в Україну в партнерстві із Всесвітньою організацією охорони здоров’я. 

«Ми підвищуємо спроможність виявляти в Україні нові штами коронавірусу та інших вірусів, забезпечуємо постійний геномний епідеміологічний нагляд в умовах пандемії COVID-19 і таким чином посилюємо національні можливості запобігати поширенню небезпечних хвороб», – сказав заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Також у межах проєкту закуплено понад 50 найменувань реагентів і витратних матеріалів для секвенування 4 000 зразків SARS-CoV-2. Зокрема, в переліку закуплених матеріалів: 55 наборів для приготування бібліотек зразків вірусного геному,  77 наборів для зворотної транскрипції, 17 наборів для секвенування та 128 чипів.

Нове обладнання, а також забезпеченість усіма необхідними реагентами та витратними матеріалами дозволяє українським фахівцям постійно здійснювати повногеномне секвенування і виявляти відсутність або наявність геномних мутацій вірусу.

Секвенування нового покоління – це сучасний, але складний метод досліджень, який складається з багатьох тривалих етапів, серед яких – приготування бібліотек (отримання та маркування цільових послідовностей нуклеїнових кислот високої якості та необхідної довжини фрагментів), емульсійна полімеразна ланцюгова реакція, збагачення сфер та завантаження чипа для секвенування.

Джерело

Інші новини