Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Щотижневий дайджест новин №19 «COVID-19. Цифри і факти»
09.02.2023
12:10

Щотижневий дайджест новин №19 «COVID-19. Цифри і факти»

У новому випуску дайджесту: введення бустерної дози вакцини проти COVID-19 зумовлює десятикратне зростання рівня антитіл порівняно з першими двома вакцинаціями – результати Бристольського дослідження (Велика Британія), під час якого оцінено зразки крові понад 9 тисяч осіб. 

Бустер бівалентною вакциною, адаптованою під варіант «Омікрон», допомагає запобігти симптомам COVID-19, що зумовлений субваріантом XBB.1.5 – дані Центрів контролю та профілактики захворювань США (CDC).

В Україні на чверть зросла кількість підтверджених випадків захворювання на COVID-19 минулого тижня порівняно з попереднім і більш як на половину – кількість смертельних випадків. Понад 82 % серед померлих – особи віком 60+. Ця категорія людей залишається найбільш вразливою до тяжкого перебігу захворювання, тому так важливо подбати про захист, який дає вакцинація. Щепитись в Україні можна безкоштовно, кількість вакцин і перелік виробників дають можливість отримати всі необхідні дози первинного курсу та бустерні дози, щоб продовжити захист. 

Також зауважуємо, що Міжнародна епідеміологічна асоціація закликає до глобальної вакцинації дітей проти COVID-19.

В рубриці «Компетентно» – розмова із сімейною лікаркою Оксаною Луцькою, співзасновницею Академії сімейної медицини України про роль сімейних лікарів у профілактиці хвороб та мотивуванні людей захиститися від вакцинокерованих інфекцій. 

Дайджест «COVID-19. Цифри і факти» підготовлений у межах спільного зі Світовим банком проєкту МОЗ України.

Всі випуски дайджесту новин «COVID-19. Цифри і факти» 

Інші новини