Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Шкільний портфель без сигарет: як Парламент може захистити дітей від куріння?
03.09.2021
16:12

Шкільний портфель без сигарет: як Парламент може захистити дітей від куріння?

Сьогодні, 3 вересня, Центр громадського здоров’я долучився до акції «Шкільний портфель без сигарет: як Парламент може захистити дітей від куріння?». Захід організували громадська організація «Життя» разом із партнерами. Учасники акції закликали депутатів якнайшвидше ухвалити в другому читанні антитютюновий законопроєкт № 4358.

Учасники акції наочно продемонстрували, що учні середньої та старшої школи вкрай схильні піддаватися впливу реклами тютюнових виробів і потребують захисту від агресивного маркетингу тютюнової індустрії. Наукові дослідження довели, що підлітки-курці більш чутливі до будь-якої візуальної реклами тютюну, ніж дорослі.

«Майже половина підлітків заявила про доступність тютюну. Більше половини учнів мали досвід куріння. Молоді люди не хочуть курити, але реклама і стимулювання продажу просто змушують це робити й наражає на захворювання. Міжнародними дослідженнями підтверджено діяльність тютюнової індустрії, спрямовану на збільшення кількості курців серед жінок та дівчат. До речі, буквально за рік споживання систем нагрівання серед жінок збільшилось утричі. Ми можемо зупинити вплив на здоров’я завдяки законодавчим обмеженням привабливості цих шкідливих продуктів, адекватного регулювання систем нагрівання, через адаптацію європейського та світового досвіду із боротьби з тютюном, що повністю враховано в проєкті Закону», — наголосив Олег Дудін, головний фахівець із поведінкових факторів ризику Центру громадського здоров’я.

«До нас, лікарів, звертаються люди переважно старшого віку, по допомогу у припиненні куріння. А ця звичка закладається саме в дитинстві! Так, переважна більшість курців, тобто 60%, починає курити до повноліття. Тютюнова залежність потребує лікування, але можна до неї не допустити! Проти цієї залежності треба боротися з дитинства й обмежувати доступ дітей до тютюнових виробів. Саме на це спрямований законопроект № 4358, який одностайно підтримують лікарі та поважні лікарські асоціації», — наголосив Отто Стойка, лікар-методист відділу поведінкових факторів ризику Центру громадського здоров’я України.

«Здоровий розвиток дітей, школярів та молоді несумісний із курінням чи використанням електронних пристроїв для куріння. На жаль, дані досліджень демонструють, що майже 20% дітей у віці 13–15 років вживають тютюн або електронні пристрої для куріння. Наш обов’язок як батьків, як народних депутатів створити умови, за яких діти, народжені в Україні будуть захищені від будь-яких стимулів до початку куріння, тому я закликаю колег по Парламенту підтримати в другому читанні законопроєкт № 4358», — зазначила народна депутатка України Лада Булах.

Фруктова електронна сигарета й сигарети зі смаком цитрусових, ванілі, шоколаду стає гачком для початку вживання нікотину й тютюну, що поступово призводить до виникнення залежності в дітей. Так тютюнові компанії виховують покоління майбутніх курців тютюнових виробів, які приноситимуть їм шалені прибутки. Тютюнова індустрія б’є точно в ціль по підлітках та молоді, яких залучити до куріння найпростіше: через соціальні мережі, популярних блогерів та яскраві вивіски на вітринах магазинів.

«Саме діти та молодь до 30 років є основними споживачами електронних сигарет. Якщо в попередні роки, за даними соцопитувань, куріння сигарет ставало менш поширеним, то завдяки зростанню популярності вейпів і сигарет для нагрівання, за останній рік кількість курців серед молоді зросла в 4 рази! Якщо не посилити антитютюнове законодавство, ми поступово перетворимося на націю курців!», — зауважила народна депутатка України Олександра Устінова.

Наукові дослідження показали, що нікотин є токсичним для мозку підлітків. Простіше кажучи, нікотин є отрутою для мозку, оскільки розвиток мозку триває приблизно до 25 років. Нікотин деформує активність тих клітин мозку підлітків, які відповідальні за увагу, навчання та пам’ять.

«Як свідчить статистика, понад 60% українських курців викурили першу сигарету у віці до 18 років. Тютюнова індустрія приваблює підлітків до куріння різноманітними солодкими смаками, які додають до сигарет — це приманка, яку необхідно заборонити. І таку норму містить антитютюновий законопроєкт, який я обов’язково підтримаю й закликаю зробити це моїх колег», — наголосив народний депутат України Володимир Крейденко.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку понад 8 млн людей в усьому світі помирають через хвороби, спричинені вживанням тютюну. А в Україні куріння забирає в середньому 85,000 життів, що дорівнює населенню міста Мукачево. Не меншої шкоди куріння завдає й економіці: за розрахунками експертів, щорічні економічні втрати складають 3,2% ВВП України або близько 90 млрд грн унаслідок ранньої втрати працездатності курцями, соціальними виплатами та лікуванням хвороб, спричинених курінням.

«Щодня тютюнова індустрія залучає до куріння близько 200 українських дітей. І чим швидше Верховна Рада ухвалить антитютюновий законопроєкт № 4358, тим менше українських дітей потрапить на гачок тютюнової залежності. Закликаю Голову Парламенту Дмитра Разумкова невідкладно винести на голосування в другому читанні антитютюновий законопроєкт № 4358», — підкреслила виконавча директорка громадської організації «Життя» Лілія Олефір.

Серед основних нововведень, які пропонує законопроєкт № 4358, можна виділити, зокрема, такі:

  • куріння пристроїв для нагрівання буде заборонено у всіх місцях як це є із сигаретами (зокрема школи, лікарні, заклади харчування, робочі місця) — бездимне середовище в Україні буде збережено;
  • медичні попередження на упаковках сигарет матимуть картинку з обох сторін та збільшаться до 65%;
  • впроваджується заборона продажу сигарет та тютюну для самокруток із різноманітними смаками (наприклад, фруктів чи солодощів) — зараз це приманка для залучення дітей до куріння;
  • забороняється продаж тютюнових виробів для електричного нагрівання (ТВЕНів) неповнолітнім.

Ми сподіваємося, що Верховна Рада України діятиме в інтересах суспільства, підтримає важливі норми задля захисту здоров’я людей та ухвалить антитютюновий законопроєкт № 4358.

Інші новини