Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Сумська область має запас вакцин проти кору щонайменше на 6 місяців
10.04.2019
13:34

Сумська область має запас вакцин проти кору щонайменше на 6 місяців

Управління запасами в межах області здійснюють департаменти охорони здоров’я ОДА. Центр громадського здоров’я МОЗ України закликає керівників у сфері охорони здоров’я області й міста оперативно врегулювати розподіл вакцин та не поширювати неправдиву інформацію.

Сумська область повністю забезпечена вакцинами КПК, які захищають від трьох інфекційних захворювань — кору, паротиту і краснухи. На 04.04.2019 залишок вакцин КПК в області становив 27 711 доз.

Ситуація з нібито нестачею вакцин у медичних закладах, що виникла в Сумах через відсутність внутрішньої комунікації керівництва міста та області, є неприпустимою, адже це питання національної безпеки країни. Міністерство забезпечило область необхідним запасом доз КПК. Подальше управління запасами, зокрема перерозподіл їх у межах області, здійснюють департаменти охорони здоров’я ОДА. МОЗ закликає департаменти охорони здоров’я посилити відповідне звітування та завчасно подавати запити на перерозподіл вакцин у межах свого регіону.

Середньомісячне використання вакцин КПК у Сумський області до лютого 2019 р. становило близько 2 500 доз. У лютому–березні споживання збільшилося через підвищення захворюваності, щеплення контингенту силових структур та контактних осіб. Використання у березні, за відомостями ДОЗ Сумської області, зросло до 3 500 доз.

У разі істотного зменшення кількості вакцин у якомусь конкретному медичному закладі міста чи області треба оперативно здійснювати перерозподіл у межах області та отримати необхідну кількість доз у закладах, де є достатні залишки. Про перерозподіл у строк, що не перевищує двох робочих днів, департаменти охорони здоров’я ОДА зобов’язані інформувати МОЗ.

Крім того, заклади охорони здоров’я можуть самостійно перерозподіляти вакцини, незалежно від обласних департаментів охорони здоров’я та області, де розташовано заклади, за взаємним погодженням, про що необхідно інформувати МОЗ упродовж одного робочого дня. Така процедура є можливою ще з лютого 2018 р., після внесення відповідних змін до Постанови КМУ № 298 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я».

Інші новини