Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
На Волині помер чоловік від лістеріозу
12.01.2024
12:46

У Волинській області від лістеріозу помер чоловік

У Волинській області зареєстровано випадок лістеріозу у 62-річного чоловіка. Захворілий помер у лікарні.

Мешканець одного з сіл Луцького району був госпіталізований до лікарні 28 грудня, через 2 дні його стан погіршився. Хворому надали всю необхідну медичну допомогу, проте через 2 тижні чоловік помер від ускладнень хвороби. 

Фахівці Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб розпочали епідеміологічне розслідування в осередку захворювання. З’ясовано, що чоловік вживав в їжу різні продукти харчування, в тому числі немиті яблука, які зберігались в літній кухні, де є мишовидні гризуни. Також він утримував свійських тварин (корову, свиней, собак, котів), які можуть бути джерелом інфекції. 

Фахівцями встановлено коло контактних осіб, це 5 членів сім'ї померлого, в тому числі троє дітей. За ними ведеться медичне спостереження, станом на 10 січня осіб з ознаками захворювання не виявлено.

Також фахівці ЦКПХ відібрали зразки 10 змивів, 3 проби харчових продуктів та 1 пробу питної води, дослідження яких тривають. 

Лістеріоз – це інфекційне захворювання, спричинене мікроорганізмами Listeria monocytogenes. Ці бактерії широко розповсюджені у природі, їх знаходять у ґрунті, піску, воді. Джерелом лістерій можуть бути дикі гризуни, сільськогосподарські тварини, домашні та дикі тварини (бродячі коти і собаки), а також дикі птахи, в тому числі голуби, а також — продукти харчування: молоко, м'ясо, риба, овочі, фрукти. 

Недуга може вражати центральну нервову систему, мати септичні прояви, мастит або перебігає у формі безсимптомного носійства. За першими симптомами хвороба схожа на харчове отруєння: 

  • слабкість; 
  • озноб; 
  • підвищена температура;
  • діарея;
  • блювота. 

Іншою формою хвороби може бути ангінозно-септична, яка нагадує ангіну. У разі ураження нервової системи з’являються ознаки  менінгіту, менінгоенцефаліту або абсцесу мозку.

Якщо у вас або ваших близьких з'явились симптоми лістеріозу, одразу зверніться до сімейного лікаря для подальшого лікування. 

Людина може заразитися під час контакту з інфікованими тваринами та птахами, при вживанні м’ясної чи рибної продукції без термічної обробки (сире молоко, сирокопчені ковбаси, сир, особливо придбаний на стихійних ринках), через овочі і фрукти. 

Від людини до людини лістерії можуть передаватися фекально-оральним шляхом, тому дуже важливо дотримуватись правил гігієни й ретельно мити руки.

Інші новини