Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
27.04.2021
14:21

Україна вийшла зі списку країн, які відстають у вакцинації від небезпечних хвороб

Україна долучилася до Всесвітнього тижня імунізації, який триває з 24 до 30 квітня. Наша країна демонструє помітні успіхи в охопленні рутинними щепленнями дітей та підлітків, що впливає на зниження показників захворюваності на інфекційні хвороби. Це навіть стало причиною виключення України зі списку країн, що відстають за критерієм боротьби з дифтерією та кашлюком, і який вона очолювала разом з Екваторіальною Гвінеєю у 2016-2017 роках через поширеність дифтерії та кашлюку. Про ці та інші важливі аспекти рутинної вакцинації в умовах Covid-19 говорили 27 квітня під час круглого столу, присвяченому українському тижню вакцинації. 

“Вакцини об’єднують і роблять нас ближчими до здоров'я, до світу без пандемії та до сімей. Вони дійсно рятують життя”, - під таким умовним гаслом розпочався широкий діалог експертної спільноти стосовно того, як Україна бореться не тільки з поширенням коронавірусу, а й будує бар'єри проти розповсюдження інших інфекційних хвороб. 

В Україні у 2020 році найбільше хворіли на такі вакцинокеровані інфекції, як вірусний гепатит В, кашлюк та кір. Ці дані презентував генеральний директор Центру громадського здоров’я Роман Родина. За його словами, минулий рік відзначається в цілому зниженням випадків цих хвороб, але серед причин цієї, на перший погляд, позитивної динаміки, можуть бути не тільки охоплення вакцинацією, а й обмежувальні карантинні заходи та зосередження більшої уваги до Covid-19.

“Тому вкрай важливо у пандемію переконатись, чи продовжує дитина отримувати рутинні щеплення, - підкреслив Роман Родина, - адже якщо ми не досягнемо рівня охоплення вакцинацією принаймні у 95%, то Україні можуть загрожувати нові спалахи інфекційних хвороб, наприклад, кору”

Яскравим прикладом впливу широкого охоплення вакцинацією є відсутність випадків дифтерії у 2020 році. І це результат спільних зусиль влади, медиків, партнерів та громадськості. 

На досягненнях України у плановій вакцинації окремо зупинилась і Вусала Аллахвердієва, технічна спеціалістка, програма «Захворювання, що попереджаються вакцинацією, та імунізація», бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні. Вона зазначила, що з 2010 по 2017 рік Україна входила до переліку країн з найнижчим охопленням вакцинацією у світі. У 2016-2017 роках група експертів ВООЗ взагалі включила Україну до списку країн, що відстають за критерієм боротьби з дифтерією та кашлюком, який вона очолювала разом з Екваторіальною Гвінеєю. Сьогодні України в жодному з цих списків немає, і це завдяки докладеним зусиллям влади, ЦГЗ, медиків, партнерів та громадськості. 

Україна сьогодні близька до середніх цифр у світі по охопленню вакцинацією, але все одно має найнижчі охоплення у порівнянні з європейським регіоном. 

Щоб ситуація стабільно покращувалась, потрібно зберігати контроль над рутинною вакцинацією і пам'ятати, що захищати населення потрібно не тільки від коронавірусу, а й від інших хвороб. 

Інші новини