Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
ТБ в Польщі
14.07.2022
12:56

Українські пацієнти з туберкульозом можуть отримати фахову допомогу в Польщі

Повномасштабна війна в Україні підштовхнула мільйони людей до міграції. Однією з країн, яка прийняла найбільшу кількість українських громадян, стала Польща. 

Серед людей, які знайшли в Польщі прихисток, були і пацієнти з туберкульозом. Для цієї країни з початку напливу людей забезпечення протитуберкульозною підтримкою наших співвітчизників стало свого роду викликом. Рівень поширення туберкульозу, включно з лікарсько-стійкими його формами, в Польщі значно нижчий від України, а відтак і не було потреби в значній кількості ліків для лікування лікарсько-стійких форм туберкульозу. 

Щоб упоратися з проблемою та забезпечити якісним доступом до лікування українських пацієнтів з туберкульозом в Польщі, європейський офіс ВООЗ узяв на себе роль координатора співпраці між країнами, обміну даними та пошуку вдалих рішень у нових обставинах.

За підтримки ВООЗ країни проаналізували бар’єри, з якими стикаються пацієнти, і складнощі в організації процесу лікування. За результатами оцінювання було зроблено низку системних кроків для того, щоб українці за кордоном могли продовжити лікування без перерв.

За підтримки ВООЗ були придбані 100 курсів лікування мультирезистентного туберкульозу для безоплатного лікування українців в Польщі. Долучились до підтримки пацієнтів і в міжнародній партнерській організації «Лікарі без кордонів», які забезпечують допомогу пацієнтам в Польщі. 

Таким чином, на сьогоднішній день відбулись системні зрушення в доступі до протитуберкульозної допомоги в Польщі з акцентом на пацієнтоорієнтований підхід. 

Закликаємо усіх людей, які хворіють на туберкульоз і були змушені покинути Україну, звертатися за медичною допомогою в Польщі. Лікування туберкульозу тут безоплатне. 

Не ігноруйте відвідування лікаря в іншій країні. В подоланні туберкульозу вкрай важливий регулярний прийом ліків та постійний моніторинг стану здоров'я.

 

У разі потреби ви можете звернутися за додатковими питаннями за наступними контактами: 

Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України

Яна Терлеєва

email: i.terleieva@phc.org.ua

 

Міжнародна організація «Лікарі без кордонів»

Катерина

email: kateryna.szapowal@gmail.com

 

Сайт з переліком польських медзакладів, які надають допомогу при туберкульозі

https://bit.ly/3P7igVw

 

Телеграм-канал «Туберкульоз виліковний»  https://t.me/PHC_TB

 

Сервіс HelpNow 

Є декілька зручних способів зв'язку. 

Наразі для отримання допомоги достатньо відправити запит на один із контактів:

Центр громадського здоров'я висловлює щиру подяку Польщі, євроВООЗ,  міжнародній організації «Лікарі без кордонів» і всім залученим до підтримки українських пацієнтів партнерам за те, що в цей складний час ви знаходите можливості надавати підтримку українцям, забезпечувати їх турботою та залишаєтесь завжди поряд. 


 

Інші новини