Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Вакцинація БЦЖ: чому це так важливо
25.08.2022
09:32

Вакцинація БЦЖ: чому це так важливо

Щеплення проти туберкульозу є надійним щитом від важких генералізованих форм туберкульозу, таких як туберкульозний менінгіт і міліарний туберкульоз для немовлят. Ці форми туберкульозу особливо небезпечні для дітей першого року життя. І саме тому БЦЖ вводять так рано – на 3-5-й день життя дитини. Звісно, якщо з об'єктивних причин ви пропустили щеплення, можете зробити його пізніше. Головне – зробити!

Туберкульоз входить в 10 вакцинокерованих недуг і є в Національному календарі профілактичних щеплень, а значить щеплять дітей в медзакладах безоплатно. 

Охоплення щепленнями проти туберкульозу за 6 місяців 2022 року лише 29,7%. Цього критично мало для безпеки громадського здоровʼя. 

Принцип роботи вакцини

БЦЖ – це жива вакцина з настільки ослабленими мікобактеріями, що вони не здатні викликати захворювання, але здатні натренувати імунну систему на випадок зустрічі з туберкульозом. Тому так важливо щепити малечу, щоб дати відсіч важким формам ТБ, якщо маленька дитина зустрінеться зі збудником захворювання. Оскільки Україна належить до країн з широким поширенням туберкульозу, така вірогідність досить висока.

Вакцинуйте дитину в пологовому будинку або зверніться до будь-якого закладу охорони здоров'я, який надає первинну медичну допомогу, для отримання консультації з приводу вакцинації й безпосередньо проведення самого щеплення.

Догляд за місцем щеплення БЦЖ 

Батькам і дитині після щеплення слід продовжувати звичайний спосіб життя. Будь ласка, утримайтесь від:

  • Масажів руки дитині;
  • Нанесення крем або мазів на місце щеплення;
  • Накладень на місце щеплення пластирів;
  • Видалень або розчісувань скоринки.

Якщо вас щось непокоїть у здоров’ї вашої дитини — зверніться до лікаря. Повідомте його про симптоми, вкажіть дату і час щеплення.

Довідково

Туберкульоз — інфекційна хвороба, що викликається мікобактеріями туберкульозу (бактеріями комплексу Mycobacterium tuberculosis). Найбільш поширеним є туберкульоз легень, але хвороба може вражати й інші органи та системи організму, крім волосся та нігтів. 

Передається туберкульоз від людини, яка має відкриту форму ТБ (з активним бактеріовиділенням) до іншої людини повітряно-крапельним шляхом під час кашлю, розмови, чхання. Ризик інфікування залежить від тривалості та інтенсивності контакту та від кількості бактерій, які вдихає здорова людина. Вірогідність розвинення хвороби після контакту з бактеріями залежить від стану імунної системи. Якщо вона не здатна стримувати інфекцію, розвивається туберкульоз.

Інші новини