Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Відбулася презентація чат-бота «Календар здорових українців»
18.01.2023
15:46

Відбулася презентація чат-бота «Календар здорових українців»

В Українському кризовому медіа-центрі відбулася презентація чат-бота «Календар здорових українців» — безоплатна діагностика для кожного дорослого українця. Завідувачка відділу профілактики неінфекційних захворювань Центру громадського здоров’я Ірина Сорока розказала, чому важливо відвідувати профілактичні огляди у сімейного лікаря та піклуватися про своє здоров’я. 

Останніми роками в Україні знизився відсоток людей, які відвідують профілактичні огляди. За даними Національного канцер-реєстру у 2020 році показник виявлення хворих на профоглядах дорівнював 20,2% і перебував у межах від 2,4% у Чернігівській області до 51,7% у Києві.

Вимога профілактичного огляду на наявність злоякісних новоутворень кожного пацієнта часто ігнорується. Проте такі огляди сприяють ранньому виявленню хвороби. 

«Профілактичне обстеження вже давно вважається однією з найважливіших стратегій охорони здоров’я для сприяння ранній діагностиці та лікуванню, покращенню якості життя та запобіганню передчасній смертності. Основна його мета — запобігти хворобі або виявити її на ранній стадії, щоб медичне втручання було ефективнішим», — пояснила завідувачка відділу профілактики неінфекційних захворювань Центру громадського здоров’я Ірина Сорока.

Завдання чат-бота — підвищити обізнаність про можливості безоплатної діагностики та лікування, про перелік медичних послуг, що фінансуються з державного бюджету, та права пацієнтів загалом. Показати, що профілактика — це не лише важливо, а і просто та доступно. 

«Ми знаходимо купу причин для відмови від профілактичних оглядів. Крім звичних “немає часу”, “от тільки попадись лікарям і щось знайдуть” додається фінансовий тягар, не кожен може відірвати суму від сімейного бюджету на профілактику. Але ніхто з нас не відкладає ТО транспортного засобу через страх поміняти свічки чи гальмівні колодки. І якби хтось нам оплатив ТО автомобіля, ми б точно знайшли на це час. Мета нашого проєкту розповісти про вже оплачений ТО нашого організму, держава його вже нам оплатила, просто треба цим скористатися», — розказала Наталія Гуран, голова ГО «Ліки Контроль». 

На події виступив також Олександр Заіка — керівник експертної групи з питань імунізації МОЗ України, який розказав про важливість профілактичних щеплень для запобігання хвороб. І нагадав, що вакцинація важлива як для дітей, так і для дорослих. Це питання національної безпеки, адже завдяки щепленням імунітет людини здатен боротися з різними інфекційними збудниками. 

Чат-бот «Календар здорових українців» побудований на основі рекомендацій ВООЗ, Центру громадського здоров’я та сімейних лікарів. Чат-бот використовує актуальні дані НСЗУ щодо місць надання медичних послуг.

«Водії діляться на дві категорії: перші регулярно проходять ТО, вчасно міняють розхідники і довірять обслуговування свого авто  професіоналам. Тож авто їм служить довго. Друга категорія — до останнього "добивають" свої автомобілі та викидають на звалище. Але от біда: наш організм — не авто і новий не купиш. А тому вчасно проходьте "ТО" у свого сімейного лікаря», —  Олександр Прокопчук, керівник Золотоніського міського центру ПМСД, сімейний лікар.

Чат-бот складається з розділів: 

  • знайомство, системи на контролі;
  • щеплення за календарем і без; 
  • де пройти обстеження; 
  • персональні рекомендації.  

Робота з ботом розпочинається з короткого опитування. На основі відповідей надаються індивідуальні поради, як покращити стан здоров’я, на що звернути увагу. І одразу користувачі можуть знайти найближчий до них медзаклад, у якому надаються необхідні послуги, проводиться діагностика та лабораторні дослідження. 

Чат-бот доступний у Telegram та Viber.

Трансляцію презентації дивіться на сторінці УКМЦ у фейсбук

Інші новини