Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Відбувся навчальний тренінг про роботу Комісії з питань етики при ЦГЗ
28.07.2022
10:35

Відбувся навчальний тренінг про роботу Комісії з питань етики при ЦГЗ

28 червня 2022 року Комісія з питань етики, що функціонує при Центрі громадського здоров’я, провела навчальний тренінг для своїх членів.

Основна мета заходу — підвищення кваліфікаційних навичок і умінь членів Комісії з таких питань:

  • забезпечення прав людей як учасників досліджень у секторі громадського здоров’я;
  • мінімізації спричинених дослідженнями ризиків;
  • забезпечення поваги до людської гідності та морально-етичних норм під час планування та проведення досліджень у секторі громадського здоров’я;
  • підготовки звітів та висновків за результатами етичної експертизи.

Учасниками тренінгу були співробітники філії «Український інститут досліджень у сфері громадського здоров’я» Центру громадського здоров’я, начальник відділу інноваційних програм БО «Мережа 100% життя. Запоріжжя», виконавчий директор Київського міжнародного інституту соціології, лікар-методист і лікар-педіатр відділення екстреної невідкладної медичної допомоги Жмеринської центральної районної лікарні.

Під час тренінгу учасники дізналися про основні положення роботи Комісії, її історію та структуру. Також розглянули види діяльності та алгоритм процедури надання висновку етичної експертизи. Окрім теоретичних засад, учасники вивчали конкретні кейси з роботи зі звітами членів Комісії за результатами проведених етичних експертиз.

 

Довідково

Основна сфера компетенції Комісії з питань етики при ЦГЗ — розгляд та надання висновків етичних експертиз до документів досліджень у сфері громадського здоров’я (за винятком клінічних), зокрема, епідеміологічних, соціологічних, поведінкових та біоповедінкових. Сфера компетенції Комісії обмежується кваліфікацією її членів та може бути розширена завдяки введеню до складу фахівців інших профілів. З часу заснування Комісія вже розглянула близько 70 досліджень.

Наразі до складу Комісії входять 17 кваліфікованих членів. Усі вони пройшли навчання на CITI Program course «Human Research, Group 2 Social & Behavioral Research Investigators» Collaborative Institutional Training Initiative для кращого розуміння етичних принципів і засад проведення досліджень.

Комісія продовжує набір нових фахівців до свого складу. Переваги членства в Комісії — можливість одними з перших дізнаватися про нові дослідницькі проєкти, краще розуміти як підготувати протокол дослідження та супровідні матеріали до нього з погляду дотримання всіх необхідних етичних та моральних критеріїв, а також збагатити резюме новими навичками та знаннями про етичну складову досліджень.

З основними видами діяльності Комісії, процедурою подання документів на експертизу та іншою актуальною інформацією можна ознайомитись за посиланням.

Інші новини