Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
22.07.2022
15:03

ВООЗ висловила занепокоєння через спалах вірусної геморагічної лихоманки Марбург у Гані

Наприкінці червня 2022 року у регіоні Ашанті Республіки Гана було зареєстровано два випадки геморагічної лихоманки Марбург – гострого вірусного захворювання, що має тяжкий перебіг та високу летальність. Для нього характерні геморагічний синдром, ураження печінки, травної та центральної нервової систем.  

По медичну допомогу з лихоманкою, загальним нездужанням, кровотечею з носа і рота, кривавими випорожненнями звернулись 26-річний та 51-річний чоловіки. Обидва померли у лікарні. 

Дослідження зразків крові, що проводились у Меморіальному інституті медичних досліджень Ногучі, показали позитивний результат на вірус Марбург. Також для підтвердження результату матеріали були надіслані до Інституту Пастера в Дакарі (Сенегал), референтної лабораторії ВООЗ. 

Попереднє епідеміологічне розслідування не виявило джерело інфекції, але показало, що обидва підтверджені випадки не були пов'язані між собою. Чоловіки мешкали в різних округах регіону Ашанті, займались фермерством, але не контактували один з одним.   

Також під час реагування на спалах було виокремлено групу з 98 людей, контактних до постраждалих, серед яких – члени їхніх родин та медичні працівники. Всі вони перебували під медичним наглядом, на стан здоров’я не жалілись. 

За даними попереднього розслідування перший випадок вірусної геморагічної лихоманки Марбург (26-річний чоловік) має історію подорожі до західного регіону Гани, що межує з Кот-д'Івуаром. Проте ВООЗ не надала рекомендацій щодо обмежень подорожей чи торгівлі з Ганою. 

Нагадаємо, що на ранньому перебігу вірусну геморагічну лихоманку Марбург важко відрізнити від багатьох тропічних хвороб через схожість клінічних симптомів. Для її початкової діагностики необхідно виключити інші вірусні геморагічні лихоманки, а також малярію, черевний тиф, лептоспіроз, рикетсіозну інфекцію та чуму. Лихоманка Марбург передається при безпосередньому контакті з кров'ю, тілесними рідинами та/або тканинами інфікованих людей чи диких тварин (мавп і плодових кажанів).

Всесвітня організація охорони здоров'я оцінила небезпеку спалаху у Гані як високу на національному рівні, помірну на регіональному рівні та низьку на глобальному.

Інші новини