Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Всесвітній день боротьби з хронічним обструктивним захворюванням легень
17.11.2021
10:37

Всесвітній день боротьби з хронічним обструктивним захворюванням легень

Хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ) — є однією із найпоширеніших хронічних респіраторних недуг, яку зазвичай можна попередити й лікувати. Хвороба характеризується обмеженням прохідності дихальних шляхів.

Основні симптоми ХОЗЛ: постійна задишка, хронічний кашель, відкашлювання мокротиння. Хворі на ХОЗЛ можуть не одразу зрозуміти, що їм не вистачає дихання, поки не стане дуже важко виконувати прості завдання, наприклад, ходити по сходах.

Головна причина розвитку ХОЗЛ — тютюновий дим. Найбільш уразливими для цієї хвороби у всьому світі є завзяті курці. У таких пацієнтів недуга прогресує удев’ятеро швидше, ніж у тих, хто не курить.

Шкідливі хімічні речовини, що містяться в диму, впливають на слизову оболонку дихальних шляхів. Деякі дослідження показують, що пасивне куріння також може збільшити ризик розвитку ХОЗЛ.

До інших факторів ризику належать:

  • наявність пилу, диму і випарів хімічних речовин на робочих місцях (наприклад, вугільний, зерновий, борошняний пил, зварювальні гази тощо);
  • забруднення повітря в житлових приміщеннях (наприклад, унаслідок використання твердого палива для приготування їжі та обігріву);
  • астма, часті інфекції нижніх дихальних шляхів у дитинстві;
  • генетичні чинники. Майже в 1 із 100 людей із ХОЗЛ є спадкова схильність до розвитку дефіциту альфа-1-антитрипсину. Це речовина, яка захищає ваші легені. Люди з її нестачею зазвичай хворіють у молодому віці, особливо, якщо вони курять.

Повністю вилікувати ХОЗЛ неможливо. Ліки й фізіотерапія можуть полегшити симптоми, підвищити здатність витримувати навантаження й поліпшити якість життя, а також зменшити ризик смерті.

Найбільш ефективним і рентабельним лікуванням ХОЗЛ у курців є відмова від куріння.

Своєчасна діагностика та лікування дають змогу сповільнити розвиток хвороби.

Аби попередити цю недугу:

  • відмовтеся від куріння та уникайте пасивного куріння. Допомогу у припиненні куріння можна отримати тут: stopsmoking.org.ua;
  • не контактуйте із забрудненим повітрям (як атмосферним, так і в приміщеннях);
  • вакцинуйтесь від грипу, COVID-19 і пневмококової інфекції (особливо у віці після 65 років і за наявності важких супутніх патологій, наприклад, захворювань серця);
  • дотримуйтесь здорового способу життя.
Інші новини