Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
07.09.2021
19:55

Всесвітній день польової епідеміології

7 вересня 2021 року вперше відзначається Всесвітній день польової епідеміології. 

Роль польових епідеміологів є життєво важливою для безпеки громадського здоров’я. Коли весь світ зіштовхнувся із пандемією COVID-19, польові епідеміологи розпочали своє розслідування.

Їх називають «детективами хвороб», адже саме вони є відповідальними за дослідження та підтвердження спалахів, виявлення випадків, контактів і факторів ризику захворювань.

Польові епідеміологи володіють широким спектром знань, застосовують у своїй діяльності міждисциплінарні підходи, що допомагають швидко та якісно реагувати на велику кількість проблем у сфері охорони здоров’я. Основною метою їхньої роботи є зменшення захворюваності та смертності серед населення, а сфера їхньої діяльності охоплює охорону здоров’я, гігієну навколишнього середовища, медицину (зокрема і ветеринарну), мікробіологію та вірусологію, лабораторну сферу, комунікації.

Дякуємо усім польовим епідеміологам, що зміцнюють систему охорони здоров’я України.

Центр громадського здоров’я за підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, Центрів контролю та профілактики захворювань США (CDC) та Агентства зі зменшення військової загрози США, впроваджує програму підготовки з польової епідеміології.

В умовах сьогодення, з урахуванням пандемії COVID-19, ця програма актуальна як ніколи. Станом на сьогодні вже випустили 3 когорти спеціалістів із польової епідеміології, що стали критично необхідним ресурсом під час пандемії. Їхні знання й уміння допомагають проводити розслідування спалахів інфекційних захворювань не лише COVID-19, а й сибірки, сальмонельозу та туляремії в Україні.

Дізнавайтеся більше про Інтервенційну епідеміологічну службу

Інші новини