Як алкогольні напої можуть вплинути на розвиток раку
В Україні захворювання на рак входять до 5 основних причин смерті людей та є другою причиною смертності після серцево-судинних захворювань.
За даними 2022 року, в Україні зареєстрували понад 93 тисячі нових випадків злоякісних новоутворень; протягом року від раку померли 39 тисяч людей. У 30–50% випадків захворюванню на рак можна було запобігти, скоригувавши свою поведінку та віддавши перевагу здоровому способу життя.
Алкоголь — одна з головних причин розвитку онкологічних захворювань
За твердженням ВООЗ, будь-яка кількість будь-якого алкоголю є шкідливою для здоров’я і може призвести до негативних наслідків, зокрема до розвитку раку.
Приблизно у третині випадків смерть від раку зумовлена основними поведінковими факторами ризику, серед яких — уживання алкоголю, що залишається доволі високим в Україні. Так, згідно з опитуванням, за останні 30 днів спиртні напої вживали 55,6% населення (66,1% чоловіків; 44,6% жінок).
Вживання алкоголю пов’язане з більш ніж 200 недугами та розладами, включно із цирозом печінки, серцево-судинними захворюваннями, ранньою деменцією, алкогольною залежністю та кількома іншими станами, пов’язаними з порушеннями психічного здоров’я.
Також алкогольні напої можуть стати причиною розвитку онкологічних захворювань, зокрема:
- раку порожнини рота, глотки та гортані;
- раку стравоходу (плоскоклітинний рак);
- раку молочної залози (до і після менопаузи);
- колоректального раку;
- раку шлунку;
- раку печінки;
- підвищують ризик раку легень, підшлункової залози та шкіри.
Дослідження показали, що навіть невелика кількість алкоголю (до 1 стандартної дози на день — приблизно 150 мл вина чи 300 мл пива або 30 мл горілки чи віскі) підвищує ризик раку ротової порожнини та глотки, стравоходу і молочної залози.
Чому алкогольні напої такі шкідливі?
Алкогольні напої є багатокомпонентними сумішами, що містять щонайменше 15 відомих канцерогенів — речовин, які можуть порушити структуру ДНК. До них передусім належать етиловий спирт і продукт його окислення — ацетальдегід, а також акриламід, афлатоксини, миш’як, бензол, кадмій, етилкарбамат, формальдегід, фуран, свинець, 4-метилімідазол, N -нітрозодиметиламін, охратоксин А та сафрол.
Усі ці речовини, що містяться в алкогольних напоях, лише підсилюють канцерогенну дію одна одної і таким чином спричиняють розвиток раку.
Вплив на тканини
Етиловий спирт може діяти як подразник, особливо для слизових оболонок ротової порожнини, глотки, стравоходу. Пошкодження клітин етиловим спиртом може призвести до змін у ДНК. Коли такі клітини зі зміненим ДНК починають ділитися, це може стати першим кроком до раку.
Внутрішньоклітинний вплив
Ацетальдегід, основний і найбільш токсичний продукт обміну алкоголю, порушує синтез і відновлення ДНК і таким чином може сприяти розвитку раку.
Також споживання етанолу зумовлює окислювальний стрес через збільшення виробництва активних форм кисню, які можуть спричинити пошкодження генів (є генотоксичними).
Взаємодія з іншими речовинами
Етиловий спирт в алкогольних напоях може функціонувати як розчинник для проникнення в клітини канцерогенів з їжі або навколишнього середовища (наприклад, тютюну) чи втручатися в механізми відновлення ДНК.
Алкоголь може вплинути на здатність організму засвоювати деякі поживні речовини, наприклад фолієву кислоту. Низький рівень фолієвої кислоти може відігравати важливу роль у ризику деяких видів раку, як-от рак молочної залози та колоректальний рак.
Спиртні напої допомагають іншим шкідливим хімічним речовинам, таким як ті, що містяться в тютюновому димі, легше проникати в клітини верхніх відділів травного тракту. Це може пояснити, чому поєднання куріння та вживання алкоголю набагато частіше спричиняє рак ротової порожнини чи горла, ніж куріння чи вживання алкоголю окремо.
В інших випадках етиловий спирт може уповільнити здатність організму розщеплювати шкідливі хімічні речовини та позбуватися їх.
Вплив на гормони
Алкоголь може підвищити рівень естрогену — гормону, важливого для росту і розвитку тканин молочної залози, що може збільшити ризик розвитку раку.
Вплив на вагу та ожиріння
Алкоголь може сприяти збільшенню ваги у деяких людей. Відомо, що надмірна маса тіла чи ожиріння підвищують ризик розвитку принаймні 13 видів раку, серед яких — онкологічні захворювання травної системи, рак молочної залози, матки, печінки, нирки тощо. Також споживання алкоголю часто пов’язане з уживанням незбалансованої їжі, що робить цільові тканини більш сприйнятливими до канцерогенної дії алкоголю.
Надмірна вага та ожиріння можуть спричинити зміни в організмі, зокрема тривале запалення та вищий за норму рівень інсуліну, інсуліноподібного фактора росту і статевих гормонів. Ці зміни можуть призвести до раку. Ризик раку зростає, що більше зайвої ваги набирає людина, а також чим довше людина має надлишкову вагу.
Вплив на розвиток плода
У вагітних жінок вживання алкоголю призводить до ушкоджень клітин і тканин дитини, яка розвивається, підвищує ризики вроджених вад і онкологічних захворювань.
Інші віддалені наслідки вживання алкоголю для здоров’я
Більшість людей знає про короткострокові наслідки вживання алкогольних виробів, такі як його вплив на концентрацію, настрій, здатність приймати рішення та координацію. Але алкоголь також може мати довгострокові наслідки для здоров’я.
У деяких людей алкоголь спричиняє звикання, із часом призводить до серйозних проблем зі здоров’ям і соціальних негараздів.
Уживання спиртних напоїв може спричинити запалення (гепатоз), важкі рубці (цироз) у печінці й призвести до печінкової недостатності. Вживання алкоголю також може пошкодити інші органи, як-от підшлункова залоза й мозок, і може підвищити артеріальний тиск. Це також збільшує ризик серцевих захворювань та інсульту.
Чи має значення сорт алкогольного напою?
Етиловий спирт — це тип алкоголю, який міститься у спиртних напоях, таких як пиво, вино, лікери (дистильовані спиртні напої) чи інші напої. Алкогольні напої містять різний відсоток етанолу. Обравши більшу кількість напою чи більшу «міцність», людина може вжити більше чистого етилового спирту.
Варто зазначити, що на ризик розвитку онкологічних захворювань впливає саме кількість, а не тип алкогольного напою. Більшість доказів свідчить про те, що саме етанол підвищує ризики, а не інші речовини в напої. Тому міфи про «більш корисні» чи «більш шкідливі» алкогольні напої не мають наукового підґрунтя.