Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
06.07.2022
10:49

Як працювати на деокупованих територіях: Запорізький ЦКПХ відпрацьовував алгоритм разом із місцевою владою

Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ) провів об’єктове тренування за участі представників органів місцевої влади. Основна мета заходу — відпрацювання дій та удосконалення навичок щодо ліквідації наслідків збройної агресії росії на території Запорізької області для забезпечення санітарного та епідемічного добробуту.

Окрім фахівців ЦКПХ, до тренувань були залучені представники Департаменту охорони здоров’я, Департаменту з питань цивільного захисту Запорізької обласної державної адміністрації, навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності області.

Відпрацювання дій розпочиналося з етапу отримання повідомлення від «надзвичайників» про відсутність ризиків радіаційної, хімічної, біологічної та ядерної загроз на звільнених територіях і знешкодження вибухонебезпечних предметів. Після цього для учасників був проведений цільовий інструктаж з охорони праці мобільних груп і лабораторної ланки. Далі відбувався етап приведення їхньої готовності до проведення санітарно-епідеміологічної оцінки деокупованої території.

У рамках тренування учасники відпрацьовували дії щодо санітарно-епідеміологічної розвідки та заходів профілактики інфекційних хвороб. Йдеться про відбір проб води, ґрунту та атмосферного повітря, із заповненням необхідної документації.

По завершенню тренування головний державний санітарний лікар області Тарас Тищенко разом із керівником профільного департаменту ОДА провели брифінг для ЗМІ.

«Маємо постійно вдосконалювати навички щодо забезпечення санітарного та епідемічного добробуту на деокупованих територіях. Це потрібно, щоб діяти швидше та ефективніше, адже одразу після звільнення таких територій, туди хочуть повертатися люди, а ми маємо гарантувати відсутність епідемічних загроз», — підсумував керівник Запорізького ЦКПХ.

Інші новини