Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Як захиститися від ВІЛ під час війни та у мирний час
19.08.2022
14:03

Як захиститися від ВІЛ під час війни та у мирний час

Ризик інфікування ВІЛ під час війни зростає. Зокрема, це відбувається через те, що зростає кількість травм, поранень, донацій крові, оперативних втручань, а також зменшується доступ до бар’єрної контарцепції і відповідно зростає кількість незахищених статевих контактів. Також один із характерних злочинів війни — сексуальне насильство, коли, на жаль, статевий акт буває незахищений та доволі травматичний. Тож сьогодні надзвичайно важливо говорити про профілактику ВІЛ, особливо якщо ви маєте високий ризик інфікування.

Існує купа різних способів захиститися від ВІЛ-інфекції, усі вони доступні, безоплатні та потребують лише вашого бажання. Давайте пригадаємо шляхи передачі ВІЛ-інфекції, їх три основні: через кров, виділення і секреторну рідину, тобто через біологічні рідини; статевим шляхом; від матері до дитини. Відповідно й профілактується ВІЛ. Більше про кожен з видів профілактики ви можете прочитати за посиланням: https://bit.ly/3Chvonh

🔸 Безпечний секс. Йдеться про використання бар’єрної контрацепції (чоловічі або жіночі презервативи) як спосіб захиститися від інфікування ВІЛ при контакті з біологічними рідинами, як от сперма, або при мікротріщинах, які можуть виникати під час статевого акту.

🔸 Безпечне вживання ін’єкційних наркотиків. Будьте певні, що при ін’єкційному вживанні наркотиків ви використовуєте стерильні інструменти, голки та шприці, а також не ділите з іншими будь-які спільні застосування.

🔸 Безпечні вагітність та пологи. Вертикальна передача ВІЛ або ж передача ВІЛ від матері до дитини можлива, а саме тому вагітні жінки проходять тестування на ВІЛ при постановці на облік за вагітністю.

🔸 Лікування як профілактика. Якщо ви маєте ВІЛ і регулярно приймаєте антиретровірусну терапію, ви досягаєте невизначуваного рівня вірусного навантаження та не можете інфікувати свого партнера. Детальніше на сайті https://arv.phc.org.ua 

🔸 Доконтактна профілактика ВІЛ або PrEP. За умови правильного прийому препаратів, людина знижує ризик інфікування ВІЛ на майже 100%. PrEP можна отримати безоплатно, конфіденційно та після консультації із лікарем. Детальніше на сайті https://prep.phc.org.ua 

🔸 Постконтактна профілактика ВІЛ. Протягом 72 годин після потенційного ризикованого контакту людина має звернутися до лікаря-інфекціоніста по постконтактну профілактику.

Звісно, один із видів профілактики — це також і уникати потенційно небезпечних ситуацій. Проте, якщо слідувати всім правилами та неухильно дотримуватися порад, які ви отримуєте із офіційних джерел щодо профілактики ВІЛ, ризик інфікування ВІЛ значно знижується. 


 

Інші новини