Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Як зменшити стрес під час робочого тижня?
03.02.2022
14:39

Як зменшити стрес під час робочого тижня?

Якщо ви відчуваєте певну напругу під час виконання робочих завдань, особливо, коли «горять» дедлайни, — це нормально. Проте, коли стрес через роботу стає хронічним та впливає на ваше повсякденне життя, починаються проблеми.

Регулярні повідомлення в робочих чатах, дзвінки від колег у вихідні можуть бентежити та сприяти постійному відчуттю тривоги та напруги, впливати на фізичне та емоційне самопочуття.

Як мінімізувати робочий стрес і зменшити його вплив на ваше повсякденне життя? Ділимося порадами:

  • Важливо усвідомити як стрес впливає на ваше життя. Перше, що варто зробити, — це знати симптоми стресу та вміти їх ідентифікувати. Якщо в кінці робочого дня ви почуваєтеся емоційно виснаженими та без настрою, зверніть на це увагу. Довгостроковий вплив неконтрольованого стресу може вплинути на ваше тіло та психічне здоров’я.
  • Нотуйте стресові ситуації. Це може допомогти виявити, що саме вас турбує. Спробуйте вести щоденник протягом 1 тижня, щоби відстежити тригер і вашу реакцію на нього. Вам можуть допомогти такі запитання: «Яке почуття в мене виникло? Якою була моя реакція? Чи є спосіб це вирішити?»
  • Обов’язково знаходьте вільні хвилинки лише для себе. Робіть перерви в роботі. Важливо не перевіряти робочу пошту та відключати телефони ввечері, коли ви відпочиваєте.
  • Вчіться тайм менеджменту. Спочатку спробуйте визначити пріоритетні завдання: складіть список і розділіть їх за важливістю. Це може допомогти подолати прокрастинацію, якщо ви виділите блоки для глибокої та сконцентрованої роботи. Виберіть такий спосіб планування, який вам найбільше підходить, і намагайтеся ним користуватися постійно.
  • Збалансуйте роботу та особисте життя. Якщо ви в доступі цілодобово, це швидко вас виснажить. Важливо встановити чіткі межі між роботою та домом. Ви можете встановити певні правила, наприклад, у які часові проміжки ви перевіряєте пошту, спілкуєтеся, проводите зустрічі.
  • Вчасно ходіть у відпустку. Можливість «відключитися» від обов’язків хороша нагода відпочити та розслабитися. Для цього не обов’язково їздити кудись далеко. Одноденні вилазки в ліс чи прогулянки парком або поїздка за місто допоможуть перезавантажитися.
  • Поговоріть зі своїм керівництвом. У спокійній атмосфері обговоріть ваше відчуття перевантаженості складними завданнями. Не варто це робити у форматі «скарг». Важливо, щоби ви говорили з позиції розв’язання проблеми.
  • Умійте відпустити перфекціонізм. Нам інколи нескінченно хочеться вдосконалювати наші звіти та презентації, проте важливо вчасно зупинитися. . Але хоч перфекціонізм і має позитивні переваги, він може спричинити додатковий стрес і вигорання. Не сприймайте особисто невдачі чи помилки.
  • Утримайтеся від пліток. Конфлікти на робочому місці можуть суттєво вплинути на ваше емоційне самопочуття. Якщо ви знаєте, що деякі колеги схильні попліткувати, намагайтеся проводити з ними менше часу або обирайте «безпечні» теми для розмови.
  • Вивчіть практики релаксації та виконуйте їх. Заспокоїтися під час стресової ситуації можуть допомогти дихальні вправи, медитації, погулянки поблизу офісу тощо. Перетворіть такі практики на звичку.
  • Зверніться за консультацією до спеціаліста. Якщо ви відчуваєте перевантаження на роботі, постійну тривогу та емоційне виснаження, фахівець допоможе вам розібратися з причинами та знайти спосіб зменшити стрес, розслабитися, піклуватися про себе. Ви можете звернутися за первинною консультацією до сімейного лікаря або ж до психолога чи психотерапевта.
Інші новини