Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
ЮНІСЕФ доставив в Україну ще 705 600 доз вакцини AstraZeneca від COVID-19 в межах COVAX
03.06.2021
18:23

ЮНІСЕФ доставив в Україну ще 705 600 доз вакцини AstraZeneca від COVID-19 в межах COVAX

Сьогодні в Україну прибула нова партія вакцин AstraZeneca від COVID-19. 705 600 доз доставив Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) у рамках глобальної ініціативи COVAX.

Цю партію мають використати для вакцинації другою дозою тих, хто отримав перше щеплення вакцинами CoviShield/AstraZeneca та AstraZeneca-SKBio, зокрема медиків та інших працівників закладів охорони здоров’я, учасників Операції об’єднаних сил на Сході України, соціальних працівників, священнослужителів, співробітників МВС, СБУ, людей віком 65+. Також друге щеплення отримають люди, які вакцинувалися залишковими дозами, громадські діячі.

«Усі, кого щепили першою дозою вакцини AstraZeneca, гарантовано отримають другу дозу цієї вакцини. Ми вдячні міжнародним партнерам за підтримку та співпрацю. Разом ми зможемо захистити якомога більше українців від коронавірусної хвороби», — зазначив Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Це вже четверта поставка вакцин від COVID-19 в Україну в межах COVAX — глобальної ініціативи, що об’єднала уряди, організації у сфері охорони здоров’я, виробників, науковців, приватний сектор, громадянське суспільство та благодійників, щоби забезпечити рівний доступ до вакцин від COVID-19 для всіх країн.

«Ми раді, що дедалі більше людей в Україні отримують захист від такої смертельно небезпечної інфекції, як COVID-19. Ми також вітаємо відкриття великих центрів вакцинації від СOVID-19 у Києві, Львові й Одесі та сподіваємося, що це дасть змогу людям отримати щеплення швидко й безпечно. Вакцинація допомагає зберегти життя, уникнути госпіталізації та потреби в кисневій підтримці, а також наближає час, коли ми всі зможемо повернутися до звичного життя. Щойно у вас з’явиться можливість отримати щеплення від COVID-19, будь ласка, скористайтеся нею», — сказала Лотта Сильвандер, голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні.

Разом з урядами США, ЄС, Великої Британії, Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), Світовим банком та іншими донорами, ЮНІСЕФ працює над тим, щоби більше людей в Україні отримали захист від COVID-19. Поставки вакцин різних виробників у рамках COVAX продовжаться, й очікується, що до кінця 2021 року дозволять охопити щепленнями до 20 % населення України — 8 мільйонів людей.

Від імені COVAX ЮНІСЕФ закуповує й постачає лише ті вакцини від COVID-19, що відповідають критеріям безпеки та ефективності ВООЗ. У рамках COVAX Україна отримує ці вакцини безоплатно.

Д-р Ярно Хабіхт, Представник ВООЗ та Голова Бюро ВООЗ в Україні, зазначив: «Сьогодні ми вітаємо доставку ще однієї партії вакцин AstraZeneca від COVID-19, яка була надана через механізм COVAX, щоби захистити найбільш вразливі групи населення, які повинні отримати другу дозу вакцини для повної вакцинації, відповідно до Національного плану вакцинації. Важливо зберегти пріоритет вакцинації проти COVID-19 для тих, хто має високий ризик важко захворіти або померти від COVID-19, як-от працівники медичних закладів, літні люди, соціальні працівники. Я вдячний безпрецедентним зусиллям усіх партнерів COVAX, урядів, які зосередилися на зменшенні прогалини в справедливому розподілі вакцин від COVID-19. Більше того — світовому співтовариству, що підтримує додаткові спеціальні програми вакцинації проти COVID-19 в Україні, національним командам вакцинації та міжнародним партнерам, які роблять це можливим».

Раніше в рамках COVAX Україна отримала 590 850 доз вакцини Pfizer-BioNTech та 367 200 доз вакцини AstraZeneca.

Ініціатива COVAХ спрямована на забезпечення справедливого та рівноправного доступу до вакцин від COVID-19 для кожної країни світу. Роботу COVAX координують Глобальний альянс із вакцин та імунізації (GAVI), ВООЗ та Коаліція з питань інновацій для готовності до епідемій (CEPI), а ЮНІСЕФ взаємодіє з виробниками та партнерами щодо закупівель та логістики вакцин від COVID-19.

Інші новини