Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
З початку року в Україні на ротавірус захворіли понад 3 тисячі дітей
25.07.2022
10:07

З початку року в Україні на ротавірус захворіли понад 3 тисячі дітей

За 6 місяців 2022 року в Україні було зареєстровано 3 533 випадки ротавірусного ентериту, з них 3 388 — у дітей. Зокрема, захворіли 342 дитини віком до 1 року, 1 982 дитини віком 1–4 роки, 856 дітей у віці 5–9 років, 180 дітей віком 10–14 років, 28 дітей у віці 15–17 років. Серед дорослих зареєстрували 145 випадків захворювання.

Зокрема, за цей період зареєстрували 8 спалахів ротавірусного ентериту, унаслідок яких постраждали 49 людей, з них 44 дитини. Найчастіше спалахи виникали в пунктах для тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб — 6 (75,0%) та дошкільних закладах — 2 (25,0%).

Нагадаємо, ротавіруси є найбільш поширеною причиною важких діарейних захворювань у дітей молодшого віку в усьому світі.

Ротавірус дуже заразний, захворіти можна після потрапляння до організму менше 100 вірусних частинок.

Джерелом хвороби є людина. Інфікування відбувається фекально-оральним шляхом як безпосередньо, так і під час контакту з поверхнями і предметами, що могли бути забруднені: іграшками, підлогою, меблями, одягом тощо, а також під час приймому їжі.

Симптоми захворювання переважно з’являються через 2 дні й часто починаються із блювання. Потім настає часта діарея, що триває протягом чотирьох-восьми днів. Також характерна субфебрильна температура (37–37,5ºС). Особливо небезпечними для немовлят і маленьких дітей можуть бути додаткові симптоми, такі як втрата апетиту, зневоднення.

Лікування гострої ротавірусної інфекції є неспецифічним і передбачає насамперед боротьбу зі зневодненням.

Основними методами профілактики ротавірусної інфекції є вакцинація та дотримання правил особистої гігієни.

Вакцина захищає від ротавірусних гастроентеритів і розвитку тяжких форм захворювання. Для забезпечення раннього захисту від інфекції достатньо дві або три дози, відповідно до інструкції зареєстрованих в Україні вакцин.

В Україні щеплення проти ротавірусної інфекції відносять до рекомендованих, тобто вакцинуватися можна власним коштом.


Статистичну інформацію про поширеність в Україні окремих інфекційних хвороб, яка щомісячно оновлюється, можна переглянути тут.

Ризики для громадського здоров’я, які щотижнево оновлюються, можна переглянути тут.

Інші новини