Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
тренінг ВГС ТБ
03.12.2021
19:21

За участю ЦГЗ відбувся тренінг щодо діагностики та лікування вірусного гепатиту С серед пацієнтів з туберкульозом 

За даними деяких країн поширення вірусного гепатиту С (далі - ВГС) серед людей із туберкульозом (далі - ТБ) становить 10-15%. Україна ж тільки почала отримувати свої реальні дані поширення ВГС у пацієнтів з ТБ. 

З 2020 року за ініціативи ЦГЗ розпочато повномасштабне тестування на ВГС серед осіб з ТБ. І результати демонструють проблему наявності ко-інфекції.

Відповідне тестування пацієнтів з туберкульозом виявило у 14,6% позитивні маркери на ВГС. 

Такі цифри вимагають консолідованого втручання медичних фахівців у вирішення проблем не тільки діагностики, а й лікування ВГС парарельно з ТБ. 

З цією метою 2-3 грудня було проведено тренінг для представників регіональних ТБ служб щодо діагностики та лікування вірусного гепатиту С серед пацієнтів з туберкульозом. 

Наразі тема лікування ко-інфекції ВГС/ТБ дуже актуальна та набирає обертів в світовому медичному контексті. 

Під час тренінгу керівник відділу управління та протидії вірусних гепатитів та опіоїдної залежності ЦГЗ Ірина Іванчук акцентувала увагу на актуальності проблеми виявлення та лікування ВГС в Україні, детально висвітлила тему нових затверджених Міністерством охорони здоров'я стандартів медичної допомоги при вірусному гепатиті в Україні. 

Головний фахівець відділу управління та протидії туберкульозу Яна Денисенко представила результати тестування на ВГС в ТБ та подальшої діагностики та направлення на лікування протягом року, які було отримано завдяки ініціативі ЦГЗ в якості поставки швидкіх тестів в протитуберкульозні заклади, а також надано безкоштовний доступ до підтверджувальної діагностики на ПЛР РНК ВГС для пацієнтів з ТБ та подальше направлення на діагностику та лікування. 

Тренер заходу Ігор Зайцев (доктор медичних наук, професор кафедри терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології ПДО НМУ імені О.О. Богомольця) детально розкрив теми щодо особливостей діагностики та лікування ВГС для пацієнтів з ТБ.

Також учасників тренінгу ознайомлено з сучасними підходами та кращими практиками діагностики, лікування ВГС серед пацієнтів з лікарсько стійким ТБ.

Крім того:

  1. Обговорено питання належного клінічного менеджменту ВГС у пацієнтів з ЛС-ТБ;
  2. Відпрацьовано практичні навички за тематикою тренінгу, а саме: 
  • оволодіння методикою призначення симпліфікованих схем терапії гепатиту С;
  • оволодіння методикою скринінгу на ВГС та виключення декомпенсованого цирозу;
  • оволодіння методикою призначення противірусного лікування пацієнтам з ко-інфекцією ЛС-ТБ/ВГС та оцінки результату лікування;
  • розгляд практичних випадків призначення терапії пацієнтам з ВГС/ТБ.

Захід відбувся в рамках реалізації операційного дослідження з оцінки ефективності та безпеки модифікованих коротких режимів лікування Риф-ТБ в Україні за підтримки Глобального фонду.

 

Інші новини