Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
11.11.2020
12:22

Затверджено Стандарти медичної допомоги за напрямом лікування осіб з психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів

Вживання опіоїдів несе значні ризики для громадського здоров’я. Окрім важкого синдрому залежності та безпосередньо підвищення ризику смерті внаслідок передозувань, ін’єкційне вживання опіоїдів пов’язано із підвищеним ризиком інфікування ВІЛ, ТБ, вірусними гепатитами В та С і подальшим їх поширенням серед населення, аваріями на дорогах та іншими травмами, серцево-судинними захворюваннями, проблемами з легенями, насильством та самогубствами.

З метою мінімізації негативних наслідків для здоров’я людей, що споживають опіоїди, Міністерство охорони здоров’я України затвердило Стандарти медичної допомоги за напрямом лікування осіб з психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів (наказ від 09.11.2020 № 2555).

Зазначені Стандарти розроблено із залученням провідних експертів на основі найкращих міжнародних практик і підходів.

Стандарти включають опис надання послуг із діагностики та лікування гострої інтоксикації, синдрому залежності від опіоїдів та синдрому відміни.

Залежність від опіоїдів є хронічним рецидивним захворюванням, тож лікування є комплексним, довгостроковим і в більшості випадків триває довічно. Повна відмова від нелегального та медичного вживання опіоїдів є можливою, але не головною лікувальною метою для більшості пацієнтів.

Інші новини