Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Здоровий зір і гаджети: як мінімізувати негативний вплив?
09.12.2021
10:25

Здоровий зір і гаджети: як мінімізувати негативний вплив?

Гаджети, які ми використовуємо щодня, забирають не тільки купу вільного часу, а і здоров’я. Буває, що від екрану ми не відриваємося навіть вночі, гортаючи стрічку соцмереж, переглядаючи відео та спілкуючись у месенджерах. Але змінити цю звичку на дозоване користування сучасною технікою вкрай важливо для очей. Чому?

Тривале сидіння за комп’ютером або планшетом призводить до сильної втоми очей, порушує сльозотечу, унаслідок чого розвивається синдром «сухого ока». Шкідливий вплив має також штучне синє світло, яке випромінюють екрани електронних пристроїв.

Навіть поза, у якій людина взаємодіє з гаджетом, може додатково впливати на зір — якщо ви, наприклад, користуєтесь гаджетом або читаєте напівлежачи, порушується кровообіг у шийному відділі хребта, і це не може не позначитися на роботі органів, пов’язаних із зором.

Щоби звести до мінімуму вплив гаджетів на очі, користуйтеся такими порадами:

  • налаштуйте на комфортний рівень параметри яскравості та контрастності екрану пристрою;
  • проконсультуйтеся з лікарем щодо використання окулярів із лінзами, які блокують синє випромінювання електронних пристроїв;
  • під час користування пристрій необхідно утримувати на відстані від очей, оптимально, якщо це буде від 45 до 60 см;
  • намагайтеся не дивитися на дисплеї гаджетів за 2–3 год перед відходом до сну;
  • спробуйте правило 20–20–20: кожні 20 хвилин дивіться в сторону приблизно на 20 метрів або кроків вдалечінь упродовж 20 секунд;
  • візьміть за правило фізичну активність, частіше виходьте на вулицю, дихайте свіжим повітрям, робіть легкі вправи.

Пам’ятайте, що велика кількість захворювань очей може не мати ранніх симптомів, тому гарний спосіб слідкувати за здоров’ям очей — регулярне відвідування офтальмолога.

Інші новини