Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Брифінг до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом
23.03.2021
10:22

24 березня відбудеться онлайн-брифінг до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом

До Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом Центр громадського здоров’я проведе 24 березня 2021 року онлайн-брифінг. Трансляція буде на facebook-сторінці Центру. Подія присвячена передусім актуалізації діалогу про туберкульоз.

Запрошуємо журналістів долучатися до брифінгу у форматі питань, які можна поставити завчасно у формі за посиланням: https://forms.gle/ihoku5tk31uFqs7Z7

Питання протидії туберкульозу в Україні є одним із пріоритетних напрямів державної політики в сфері охорони здоров’я. Крім того, Україна приєдналася до Глобальної стратегії ВООЗ, ухваливши Державну стратегію протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року.

Спікери брифінгу та теми, які будуть обговорюватися на онлайн-брифінгу: 

Роман Родина, генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України, оголосить статистику поширеності туберкульозу в Україні та розповість як COVID-19 вплинув на захворюваність на туберкульоз.

Яна Терлеєва, завідувач відділу координації програм діагностики та лікування туберкульозу ЦГЗ МОЗ України, поділиться інформацією про те, як відрізнити туберкульоз від COVID-19. До того ж, вона додасть про нове сучасне, короткотривале та модифіковане лікування туберкульозу.

Ольга Клименко, Голова керівного Комітету Національного партнерства «Зупинимо туберкульоз.Україна» та голова БО «TBpeopleUkraine», підніме питання важливості співпраці держави та неурядових громадських організацій, їхню роль у реалізації державної стратегії з протидії поширення туберкульозу в Україні. 24 листопада 2020 року Центр став офіційним партнером TB people Ukraine — сторони підписали меморандум про співпрацю.

Андрій Віленський, т.в.о. Голови НСЗУ, розкаже про Програму медичних гарантій на 2021 рік. Цьогоріч до неї входить і новий пакет з амбулаторного лікування туберкульозу — так пацієнти можуть очікувати на зміни в діагностиці та лікуванні, а також на компенсацію більшості медичних послуг державою. 

Георгій Димов, представник ВООЗ України, розповість про туберкульоз на мапі світу та зокрема й про ситуацію навколо туберкульозу в Україні. Також він поділиться стратегіями боротьби з туберкульозом з боку ВООЗ.

Сергій Литовка, керівник експертної групи з питань імунопрофілактики МОЗ України, нагадає про Державну стратегію протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року і розповість про позицію МОЗ щодо неї.

Серед проблем, з якими стикається українське суспільство та медична спільнота, є пізнє виявлення хворих на туберкульоз через несвоєчасне звернення по медичну допомогу, недостатній рівень обізнаності про туберкульоз та відсутність комплексного підходу до діагностики та лікування туберкульозу на регіональному та державному рівнях. 

Центр щомісяця готує інформацію про статистику захворюваності на туберкульоз, і відповідно до статистики за 2020 рік, захворюваність на туберкульоз в Україні знизилася майже на 30%

Інші новини