Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
22.07.2021
08:20

5 кроків до здоров’я вашого мозку

Здоров’я мозку — важлива складова загального стану здоров’я людини. Саме мозок забезпечує нашу здатність спілкуватися, ухвалювати рішення, розв’язувати проблеми і вести продуктивне життя. Оскільки мозок контролює стільки повсякденних функцій, це, вочевидь, один із найцінніших органів у людському тілі.

У Всесвітній день мозку ділимося п’ятьма порадами від Всесвітньої федерації неврології, що допоможуть зберегти ваш мозок здоровим:

Доведено, що регулярні вправи сповільнюють вікове погіршення стану мозку й підтримують когнітивні здібності, які з віком зазвичай знижуються. Фізичні вправи також допомагають знизити кров’яний тиск, знизити ризик появи серцево-судинних захворювань, що можуть призвести до інсульту, і допомагають підтримувати нормальний приплив крові до мозку. Оберіть вид активності, який до вподоби саме вам: біг, прогулянка на свіжому повітрі, йога, танці тощо. Головне, щоби такі заняття були регулярними.

Не менш важливими є розумові вправи. Наприклад, читання, розв’язування головоломок, вивчення іноземних мов чи гра на музичних інструментах. У таких іграх, як шахи й судоку, використовується стратегічне мислення, яке також відносять до розумових вправ.

Сон відіграє важливу роль для здоров’я й роботи мозку, імунної системи й багатьох інших систем організму. Здоровий сон допомагає бути уважним, зосередженим і здатним ухвалювати зважені рішення. Хоча різним віковим групам потрібна різна кількість сну, загальна рекомендація — не менше 7 годин на добу. Регуляний спокійний сон дає вашому мозку час позбутися від продуктів обміну й оптимізувати пам’ять.

  • Довкілля

Ваше середовище також може впливати на здоров’я мозку. Забруднення довкілля — забруднення води, продуктів харчування та повітря — може призвести до неврологічних проблем, як-то інсульт, порушення розвитку нервової системи й нейродегенеративні розлади.

Іншим видом ризику, пов’язаним із середовищем, є повторювані або серйозні травми голови. Травми голови — що сталися в результаті нещасного випадку або занять екстремальними видами спорту — створюють шкідливі умови для клітин мозку.

  • Харчування

Для ефективної роботи наш мозок потребує не лише правильного відпочинку, а й повноцінного харчування. Збалансоване харчування, що включає різноманітні фрукти, овочі, білки та цільнозернові продукти, живить тіло та мозок. Вживайте яйця, хліб із борошна грубого помелу, сочевицю, жирну морську рибу, яблука, волоські горіхи. Більше про продукти, які поліпшують роботу мозку. Уникайте вживання оброблених продуктів, зменште споживання солі та цукру, адже це може сприяти появі серцево-судинних захворювань. Відмовтесь від тютюну й алкоголю.

  • Доступ до медичної допомоги

Доступ до профілактики та медичної допомоги є важливим для здоров’я мозку. Це дає змогу завчасно розпізнати проблеми, забезпечити належне лікування та запобігти подальшим проблемам зі здоров’ям. Не чекайте критичного моменту, проходьте профілактичні огляди і вчасно звертайтеся по медичну допомогу.

Мозок — це складний і захоплюючий орган, про який потрібно піклуватися змалечку до сьогодні, і в майбутньому. Мозок контролює так багато наших повсякденних функцій, тому варто зміцнювати його здоров’я!

Інші новини