Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Акція «Безпечна кров» з нагоди Всесвітнього дня пам’яті людей, які померли від СНІДу
13.05.2016
16:40

Акція «Безпечна кров» з нагоди Всесвітнього дня пам’яті людей, які померли від СНІДу

Активісти  продемонстрували, що кров ВІЛ+ людини може бути безпечною та закликали Уряд забезпечити лікування ВІЛ в Україні.

Акція «Безпечна кров» пройшла одночасно під меморіалом «Червона стрічка» в Києві та в багатьох регіонах України і була присвячена Всесвітньому дню пам’яті людей, які померли від СНІДу. Активісти продемонстрували пробірки з безпечною кров’ю ВІЛ-позитивних людей, які регулярно приймають лікування (АРВ-терапію). Адже науково доведено, що АРВ-терапія зменшує концентрацію вірусу в організмі людини.

«В день пам’яті людей, які померли від СНІДу, ми вимагаємо лікування для живих! Лише забезпечивши 100% лікування ВІЛ-позитивних українців ми зможемо зупинити епідемію ВІЛ/СНІДу в країні та врятувати сотні тисяч життів, — зазначив Дмитро Шерембей, голова координаційної ради ВБО Мережа ЛЖВ. — Лікуванням сьогодні забезпечена лише чверть пацієнтів. А з початку епідемії померло вже 40 000 людей».

Сьогодні в Україні живуть майже 230 000 ВІЛ-інфікованих людей. На жаль, попри всі спільні зусилля спільноти пацієнтів та міжнародних організацій, програма лікування ВІЛ-інфекції в Україні залишається критично недофінансованою. Наразі мінімальна потреба в коштах на закупівлі медикаментів для лікування ВІЛ-інфекції складає 899 124 000 грн, а у видатки Державного бюджету України на 2016 рік закладено 270 867 800 грн. Дефіцит складає 628 256 200 грн. Україна зможе подолати епідемію СНІДу лише за умови 100% фінансування потреб на лікування.

Сергій Федоров, голова Представництва Фундації АНТИСНІД-США в Україні, AHF впевнений: «Наявне покриття лікуванням в Україні є вкрай недостатнім. З поточним рівнем фінансування виконати цілі охоплення, відповідно до сучасних протоколів ВООЗ — неможливо. Для того, щоб покрити всіх, хто потребує життєво-важливу АРВ-терапію, необхідно використовувати усі наявні ресурси, звичайно в першу чергу державні, але також і всіх міжнародних донорів, які є в Україні. Необхідно забезпечити ефективне використання всіх засобів, включаючи ре-програмування, для того, щоб люди без лікування не помирали».

«Серед оціночної кількості смертей від СНІДу, розрахованої для країн Східної Європи та Центральної Азії, 25% смертей від СНІДу припадає на долю України. У світі, в порівнянні з піковим показником 2004р., кількість смертей, обумовлених СНІДом, знизилась на 42%, в першу чергу, за рахунок розширення доступу ЛЖВ до антиретровірусного лікування. Смертність від СНІДу в Україні також має позитивну тенденцію до суттєвого зниження, дякуючи тісному партнерству між міністерствами, міжнародними і громадськими організаціями, науково-дослідними установами і професійними науковими товариствами, що дозволило об’єднати всі можливі ресурси для подолання медико-соціальних наслідків епідемії ВІЛ-інфекції в Україні», — наголосила професор Наталія Нізова, директор ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України».

Якщо говорити про Київ, то сьогодні для того, щоб зупинити поширення ВІЛ, антиретровірусне лікування повинні отримувати понад 25 000 людей, що у 5 разів більше від загальної кількості ВІЛ+ людей у столиці.

Микола Поворозник, заступник голови Київської міської державної адміністрації відзначив: «Київ — перша зі столиць (крупних міст) Західної Європи та Центральної Азії, що приєдналася до Паризької декларації. Саме впровадження новітньої стратегії Фаст Трек Сітіс (Fast Track Cities) — «Прискорення: припинення епідемії СНІДу до 2030 року» у столиці України — ставить амбітні цілі з лідерства в Україні та сусідніх країнах щодо забезпечення  сприятливих умов для створення так званої «безпечної крові». А саме — виявлення ВІЛ-позитивних осіб, взяття їх під медичний нагляд, призначення терапії та досягнення невизначеного рівня вірусного навантаження ВІЛ-інфекції в організмі ВІЛ-інфікованої людини».

Активісти передали Лист до Прем’єр-міністра України з проханням взяти під особистий контроль питання 100% фінансування потреб у закупівлі ліків для ВІЛ-позитивних громадян України та організувати найближчим часом проведення зустрічі на найвищому рівні із залученням представників Міністерства фінансів України, Міністерства охорони здоров’я України, міжнародних організацій та громадськості з метою обговорення необхідності забезпечити безперервний доступ та всеохопну антиретровірусну терапію, а також впровадити/застосовувати стратегію лікування як спосіб попередити поширення ВІЛ-інфекції в Україні.

Інші новини