Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Алкоголь, наркотики та залежна поведінка: у Женеві відбувся IV Форум ВООЗ
03.07.2023
12:50

Алкоголь, наркотики та залежна поведінка: у Женеві відбувся IV Форум ВООЗ

27-30 червня у м. Женева (Швейцарія) відбувся IV форум Всесвітньої організації охорони здоров'я під назвою “Алкоголь, наркотики та залежна поведінка”. Захід мав на меті підведення підсумків минулих напрацювань, формування бачення для подальшої роботи з фокусом на завданнях, викликах та нових можливостях.  У заході взяли участь провідні спеціалісти з питань залежностей з усіх куточків світу. 

Під час цьогорічного заходу виступи експертів були присвячені трьом ключовим напрямам: шляхам реагування на проблеми, пов'язаних із вживанням психоактивних речовин, алкоголю та, вперше у такому масштабі, велику увагу було присвячено поведінковим залежностям, зокрема ігровій (гемблінгу). 

Під час форуму розглянули питання ефективних заходів державного регулювання доступу до алкогольної продукції, обговорили соціальні та медичні наслідки вживання алкоголю та психоактивних речовин, а також дії, спрямовані на скорочення такого вживання та надання ефективної допомоги тим, хто цього потребує. Окрема увага була присвячена політикам щодо регулювання продукції на основі канабісу, а також поширеності ігрової залежності, її діагностичним критеріям, підходам до державного регулювання ігрового бізнесу задля зниження ризиків пов'язаних із формуванням залежності.

Від української делегації, Центр громадського здоров’я (ЦГЗ) представила Ірина Іванчук, начальниця відділу управління та протидії вірусним гепатитам та опіоїдній залежності. На сесії присвяченій фармакотерапії залежності від психоактивних речовин, було представлено досвід та поточний стан впровадження нового препарату замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) - бупренорфіну пролонгованої дії. 

“Попри всі складнощі та виклики пов'язані з війною, Україна, і ЦГЗ зокрема, продовжують не просто утримувати досягнення за напрямом ЗПТ, а й впроваджують інноваційні підходи до лікування, відповідно до кращих світових практик. Наразі ЦГЗ проводить дослідження ефективності пролонгованої форми бупренорфіну. Препарат передбачає введення однієї ін’єкції на місяць замість щоденного прийому таблеток. На зустрічі ми представили проміжні результати цього дослідження. Варто відзначити, що наразі Україна є єдиною країною в світі яка проводить таке дослідження незалежно від компаній виробників”, - коментує пані Ірина.

Основною метою Форму є сприяння міцному партнерству та співпраці між організаціями, мережами та установами, орієнтованими на громадське здоров’я для прискорення та підтримки заходів щодо охорони здоров’я в усьому  світі. Форум слугує важливим майданчиком для обговорення нових можливостей, заходів та планів для інтенсифікації міжнародного співробітництва у протидії проблемам, пов'язаних з алкоголем, наркотиками та адиктивною поведінкою.

 

Інші новини