Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Будь собою: День Нульової Дискримінації світ відзначає 1 березня 2016 року
01.03.2016
16:29

Будь собою: День Нульової Дискримінації світ відзначає 1 березня 2016 року

1 березня люди у всіх куточках світу об'єднаються для того, щоб відсвяткувати день "Нульової дискримінації". Девіз цього року: "Будь собою", - що означає, що ми закликаємо кожного встати на захист чесного і справедливого суспільства.

Дискримінація все ще широко поширена в світі - стать, національність, етнічна приналежність, сексуальна орієнтація або релігія можуть, на жаль, стати причиною різного роду дискримінації. Тільки в чотирьох з десяти країн світу рівна кількість хлопчиків і дівчаток ходять в середню школу і в 75 країнах прийняті закони, які забороняють відносини між особами однієї статі.

"Коли найбільш знедолені і вразливі стикаються з дискримінацією і порушенням своїх прав, то це принижує всіх нас, - говорить Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Пан Гі Мун. - Організація Об'єднаних Націй підтримує захист прав людини і гідності всіх людей".

Повсюди продовжує спостерігатися дискримінація в установах охорони здоров'я. Уявіть собі, що лікуючий лікар каже молодій жінці, у якої недавно був виявлений вірус ВІЛ, що її необхідно стерилізувати, працівник секс-індустрії піддається жорстокому поводженню або образам з боку медсестри, особі з інвалідністю відмовляють у належній консультації щодо його сексуального здоров'я, чоловік -гей боїться розкрити свою орієнтацію медичному персоналу, особа, яка вживає ін'єкційні наркотики, вмирає, після того, як йому було відмовлено в лікуванні, або транссексуал робить спробу самогубства після того, як його не приймають в лікарню.

Установи у сфері охорони здоров’я повинні забезпечувати безпеку і належний догляд, проте, подібні випадки відбуваються занадто часто по всьому світу. Необхідно усувати будь-які перешкоди для доступу до установ охорони здоров'я, включаючи доступ до проведення медичних аналізів, лікування і догляду за хворими. Кожна людина повинна мати відкритий доступ до медичного обслуговування.

"В день" Нульової дискримінації "ми повинні заявити про себе і разом боротися за право жити, не наражаючись стигматизації і дискримінації", - сказав Мішель Сідібе, виконавчий директор ЮНЕЙДС.- Заохочуючи різноманітність, ми можемо змінити майбутнє".

У цьому році в день відмови від дискримінації ми закликаємо людей цінувати і приймати культурне розмаїття, а також визнавати ті здібності і знання, якими володіє кожен з нас - ці здібності збагачують суспільство і згуртовують його. Заохочення різноманітності у всіх її формах зміцнює соціальну єдність і дає значні переваги для країн у всьому світі.

За матеріалами ЮНЕЙДС

Інші новини