Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Центр громадського здоров’я підтримає розробку реєстру лікарських засобів, що відповідатиме світовим стандартам
28.04.2021
16:51

Центр громадського здоров’я підтримає розробку реєстру лікарських засобів, що відповідатиме світовим стандартам

28 квітня Центр громадського здоров’я й Державне підприємство «Електронне здоров’я» підписали меморандум про співпрацю в рамках гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Одним із пріоритетів Центру громадського здоров’я у 2021 році є прискорення впровадження електронної системи управління запасами лікарських засобів і медичних виробів, а також можливість видачі пацієнтам лікарських засобів антиретровірусної терапії, препаратів для лікування туберкульозу, замісної підтримувальної терапії за електронними рецептами.

«Центр зацікавлений у розвитку цифрових інструментів у сфері охорони здоров’я, — говорить Роман Родина, генеральний директор Центру громадського здоров’я, — Одним прикладів є співпраця з Національною службою здоров’я, яка передбачає можливість інтеграції медичної інформаційної системи соціально небезпечних захворювань (MIS HIV) та ЕСОЗ. Крім того, епідемія COVID-19 стала тригером для розвитку системи моніторингу за інфекційними захворюваннями ЕLISA та інтеграції її з додатком «Дія», розробленого Міністерством цифрової трансформації».

Новий проєкт, який ми плануємо реалізувати у 2021–2022 роках спільно з ДП «Електронне здоров’я» в рамках Програми eStock — це проєкт «Державні реєстри», компонентами якого є реєстр лікарських засобів та реєстр медичних виробів та виробів медичного призначення, які дадуть змогу:

  • прискорити впровадження електронної системи управління та моніторингу запасами лікарських засобів та медичних виробів eStock;
  • впровадити електронні рецепти на рецептурні препарати.

«Згідно з Концепцією розвитку електронної охорони здоров’я КМУ — цифрові інструменти визначені, як засадничі для якісних медичних послуг. Сьогодні реєстр функціонує у вигляді набору зареєстрованих лікарських засобів, але він не інтегрується із системою ЕСОЗ та електронною системою управління запасами лікарських засобів. Через це виникає потреба в створенні паралельних реєстрів, що є додатковим адміністративним та фінансовим навантаженням на сферу охорони здоров’я. Наша співпраця дозволить оптимізувати ці процеси», — говорить Олександр Ємець, в. о. генерального директора ДП «Електронне здоров’я».

Партнерство Центру та ДП «Електронне здоров’я» дасть змогу:

  • провести аудит діючого реєстру лікарських засобів та товарів медичного призначення, у тому числі в контексті інтеграції в систему ЕСОЗ відповідно до вимог міжнародних та національних стандартів;
  • провести аналіз та виявити точки взаємодій між реєстрами та іншими об’єктами/системами, у тому числі ЕСОЗ;
  • сформувати технічне завдання на розробку реєстру лікарських засобів та реєстру медичних виробів та виробів медичного призначення на 2021–2022 роки.
Інші новини