Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Центр громадського здоров'я відкрив Центр знань з неінфекційних захворювань
08.03.2023
09:24

Центр громадського здоров'я відкрив Центр знань з неінфекційних захворювань

7 березня у Києві презентували новостворений Центр знань з неінфекційних захворювань (НІЗ). Центр знань ЦГЗ створений на базі Центру громадського здоров’я у межах україно-швейцарського проєкту "Діємо для здоров'я" за фінансової підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва.

Він покликаний надавати підтримку всім партнерам, які працюють у сфері НІЗ або дотичних галузях, та сприяти поширенню сучасної доказової інформації щодо неінфекційних захворювань та здорового способу життя на національному та регіональному рівнях. 

В Україні неінфекційні захворювання — серцево-судинні та онкологічні захворювання, хвороби дихальних шляхів, цукровий діабет та психічні розлади — є причиною 91% всіх смертей. Під час повномасштабної війни через погіршення доступу до медичної допомоги і ліків, неконтрольований стрес та зміни способу життя людей ризик виникнення неінфекційних захворювань підвищується, а у пацієнтів, які вже живуть з НІЗ, можуть виникати тяжкі ускладнення — зокрема, інфаркти та інсульти. 

“Профілактика — це найефективніший шлях до попередження чи подолання неінфекційних хвороб. Популяризувати теми здорового способу життя, профілактичних оглядів, обізнаності про НІЗ, допоможе Центр знань, відкритий завдяки підтримці проєкту “Діємо для здоров’я”. Усі охочі, зокрема  лікарі, а також люди без медичної освіти, матимуть змогу долучатися до онлайн-подій, читати інформаційні матеріали, засновані на доказових джерелах,  а також ділитися корисними знаннями щодо профілактики неінфекційних хвороб з іншими,” — розказала Ірина Сорока, завідувачка відділу профілактики неінфекційних захворювань.

Основне завдання Центру знань з НІЗ на базі ЦГЗ — підтримувати професійний розвиток фахівців у питаннях профілактики, лікування та контролю неінфекційних захворювань. Окрім того, Центр знань має стати платформою обміну досвідом та знаннями для регіональних фахівців громадського здоров’я.

Координаторка з питань політики україно-швейцарського проєкту “Діємо для здоров’я” Катерина Римаренко зазначає: “Центр знань з НІЗ є своєрідною платформою для комунікації, обміну досвідом та знаннями серед фахівців громадського здоров'я та інших партнерів, які працюють з темою НІЗ. За підтримки проєкту “Діємо для здоров’я” Центр оснащено всім необхідним для проведення навчальних онлайн заходів. Віримо, що цей Центр зможе консолідувати фахівців та напрацювання у сфері НІЗ та підняти цю тему на вищий рівень”. 

Центром знань опікується завідувач відділу профілактики неінфекційних захворювань – Сорока Ірина Зіновіївна, а працюють у Центрі фахівці із Центру громадського здоров’я. Також за потреби керівник Центру знань долучає зовнішніх фахівців, експертів, тренерів. 

Діяльність центру передбачає:

  • організацію і проведення тренінгів, лекцій, вебінарів, зустрічей на тему НІЗ;
  • створення та розповсюдження інформаційних матеріалів;
  • надання консультацій та менторської підтримки регіонам.


Контактна особа Центру знань. 

Ірина Сорока — завідувачка відділу неінфекційних захворювань Центру громадсього здоров'я,  i.soroka@phc.org.ua


 

Інші новини