Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Центр громадського здоров’я закликає депутатів підтримати законопроект № 4030а!
20.09.2018
10:00

Центр громадського здоров’я закликає депутатів підтримати законопроект № 4030а!

Цього тижня до порядку денного Верховної Ради України включено законопроект № 4030а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо захисту громадського здоров’я від шкідливого впливу тютюнового диму), який має покласти край рекламі сигарет у вітринах шляхом заборони викладок тютюнової продукції у місцях продажу.

Чому це важливо?

Відповідно до результатів останніх досліджень, 13,5% українських підлітків у віці 13–15 років є теперішніми курцями тютюнових виробів. 90% курців почали курити у віці до 18 років, тобто ще неповнолітніми, і однією з головних причин цього є агресивний маркетинг сигарет, який діти бачать щодня.

Рекламу тютюнових виробів в Україні заборонено, однак на вулицях наших міст і містечок можна побачити велику кількість магазинів та кіосків із яскравою викладкою сигарет. Індустрія використовує спеціальні тактики для того, аби стимулювати дітей та підлітків до куріння, — пачки сигарет у вітринах розміщено на яскравому тлі, із підсвіткою, поряд із солодощами та на рівні дитячих очей. Міжнародні дослідження свідчать, що для дітей та підлітків, які бачать викладки тютюнових виробів у вітринах, ризик почати курити підвищується на 64%.

Заборона видимого розміщення пачок тютюнових виробів як спосіб зниження рівня куріння та стимулів до куріння діє в низці країн: Великій Британії, Австралії, Канаді, Норвегії, Фінляндії, Ірландії, Ісландії, Новій Зеландії, Таїланді, Панамі, Кенії, Непалі. Подібні заборони вже запроваджено і в деяких пострадянських державах.

Згідно з результатами загальнонаціонального опитування, здійсненого Київським міжнародним інститутом соціології, 68% українців висловили підтримку законодавчій ініціативі заборонити розміщувати сигарети на видноті у магазинах.

Центр громадського здоров’я підтримує законопроект № 4030а і закликає народних депутатів ухвалити його.

Захистімо наших дітей від згубного впливу тютюну!

Інші новини