Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Центр представив на обговорення стратегічний план проведення інтегрованих біоповедінкових досліджень серед ключових груп населення в Україні
26.04.2018
10:30

Центр представив на обговорення стратегічний план проведення інтегрованих біоповедінкових досліджень серед ключових груп населення в Україні

У Центрі громадського здоров’я МОЗ України відбулась технічна робоча зустріч із представлення стейкхолдерам стратегічного плану проведення інтегрованих біоповедінкових досліджень (ІБПД) серед ключових груп населення в Україні.

Зустріч проводилась в рамках проекту «Підтримка системи епіднагляду за ВІЛ і системи управління/поліпшення якості лабораторій МОЗ України, покращення використання стратегічної інформації та розбудова потенціалу громадської охорони здоров'я», що впроваджується Центром громадського здоров’я за фінансування Центрів контролю та профілактики захворювань США (CDC), в рамках Надзвичайного плану Президента США для надання допомоги у зв’язку зі СНІДом (PEPFAR).

Фахівці Центру громадського здоров’я Ігор Кузін, Віолетта Марциновська, Олександр Коротич та Олена Якунчикова представили для обговорення «Стратегічний план проведення інтегрованих біоповедінкових досліджень (ІБПД) серед ключових груп населення в Україні», який був розроблений у рамках озвученої у листопаді 2017 року ініціативи з інституалізації інтегрованих біоповедінкових досліджень. План має забезпечити набуття державою відповідальності за проведення наступних раундів ІБПД та їх інтеграцію до системи епідеміологічного нагляду другого покоління за інфекцією ВІЛ/СНІД. 

В документі окреслені основні підходи до проведення досліджень, пріоритетні ключові групи, серед яких будуть проводитись дослідження, можливості оптимізації витрат на проведення досліджень (зокрема, пріоритезовані біомаркери, які збираються у рамках біологічного компоненту) та плани з розбудови потенціалу держави у проведенні ІБПД.

Учасниками обговорення плану були представники ЮНЕЙДС (Україна), CDC Україна, МБФ «Альянс громадського здоров'я» та дослідницькі організації з досвідом проведення ІБПД в Україні. Присутні надали конструктивні коментарі для оптимізації стратегічного плану. Після доопрацювання документ буде винесений на електронне голосування Міжвідомчої робочої групи з питань моніторингу та оцінки ефективності виконання програмних заходів з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та інших соціально небезпечних хвороб.

Інші новини